Ured gradonačelnika Grada Umaga, 52470 Umag, Giuseppe Garibaldi 6, P.P. 101

Besplatni telefon: 0800-200-145

tel. © (++385) 052/702-953; 052/702-900 fax:052/741-967

e-mail: ured-gradonacelnika@umag.hr

Gradonačelnik odgovara (srpanj - prosinac 2014.)

  • 15. srpnja 2014. (Pitanja i prijedlozi)

PITANJE: Postovani gradon. Bassanese, zovem se 'XY' iz Finide. Imam 1 pitanje > Ima jedna ulicna rasvjeta koja radi na prekide, kada se djeca u igri dotaknu o njoj ona vise ne radi .Nakon 10 min upali se sama . djeca kazu kada se oslone na nju da ima dosta elektricitete gdje sam se i ja sama uvjerila .Molila bi Vas da posaljete nekoga da to poprave bojim se da se djeci sto ne desi onda ce biti kasno, ja sam zvala hep ali su rekli da grad mora to rijesiti.svjetiljka mi se nalazi uz sam rub kuce, molom vas da to poprave. Pitanje broj 2, granicim sa drzavnom poljoprivrednom zemljom koja je bila na natjecaju sve sam papire predala kako je pisalo, ali sam dobila odbijenicu da nedostaju papiri . Ne znam kako bi vam objasnila, ali zemlja granici uz sami dio kuce gdje se djeca igraju . jedan je dio zarasto travama ,trstikom i bocom a od kuce par metara pokosim jer se bojim zmija zbog djece. Pa bih vas pitala dali se moze uzeti u najam ili nesto tako ja i muz bi obrađivali . dali treba nesto za to ili sto . komu se mogu obratiti voljela bi tu zemlju obrađivati posto je uz rub kuce. Ako sam vas gnjavila puno s rijecima ,ja se puno puno ispricavam. nemoj te se ljutiti. Puno pozdrava

ODGOVOR1: Poštovana, Vezano za Vaš prvi upit, danas će Vas u toku dana kontaktirati poduzeće za održavanje javne rasvjete te će kvar biti uklonjen. S poštovanjem. ODGOVOR2: Poštovana, Temeljem Vašeg emaila u svezi zakupa poljoprivrednog zemljišta obavještavamo Vas kako slijedi. Zakonom o poljoprivrednom zemljištu (NN 158/08, 29/09, 153/09, 21/10, 90/10, 124/10, 39/11, 61/11) definiran je da se poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske raspolaže putem zakupa, prodaje i dugogodišnjeg zakupa, a sve u skladu s Programom raspolaganja poljoprivrednog zemljišta. Nadalje istim Zakonom propisana je dokumentacija koja treba biti priložena uz zahtjev za zakup, prodaju ili dugogodišnji zakup. Temeljem toga 09. travnja 2011. godine raspisan je javni natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta, kojim je bila obuhvaćena i k.č. 3261 u K.O. Umag za koju ste Vi podnijela zahtjev za zakup. Po otvaranju ponude Povjerenstvo je ustanovilo da je ponudi priložen nepotpuni Gospodarski program, odnosno isti nije sadržavao sve elemente predviđene Zakonom, te je Vaša ponuda proglašena nepotpunom i  kao takva nije razmatrana. S obzirom da osim Vaše ponude nije bilo drugih ponuda, predmetna k.č. može biti ponovno predmet javnog natječaja sukladno odredbama novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu (NN 39/13). Stoga  Vas pozivamo da podnesete zahtjev za prikupljanje dokumentacije za raspisivanje javnog poziva za zakup poljoprivrednog zemljišta. Isti se nalazi na mrežnim stranicama Agencije za poljoprivredno zemljište http://www.zemljiste.mps.hr/Default.aspx?art=97.  Popunjeni obrazac dostavite u pisarnici Grada Umaga na adresi Trg Slobode 7. Za sve ostale informacije možete se obratiti na broj telefona 702-989 ili na adresu elektronske pošte paolo.dragan@umag.hr. S poštovanjem,

  • 28. srpnja 2014. (Pitanja i prijedlozi)

PITANJE: Poštovani, mene zanima da li imate u planu uvesti poticaje za ona kućanstva koja žele postaviti grijanje na pelete (s obzirom da neke općine svojim sugrađanima subvencioniraju ulaganje u ovu vrstu grijanja jer spada pod ekološki prihvatljivo)? Hvala na odgovoru. Srdačan pozdrav.

ODGOVOR: Poštovana gđospođo, Zahvaljujemo se na Vašem mailu. Grad Umag će provesti Program provedbe mjera povećanja korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama, što između ostaloga podrazumjeva i peći na pelete te su osigurana sredstva za minimalno 83 objekta.  Molim Vas da pratite internet stranice Grada Umaga za informacije o natječaju (www.umag.hr ) ili kontaktirate na telefonski broj 052/702-920 Jelena Nekić,  vezano za informacije za navedeni natječaj. S poštovanjem.


  • 31. srpnja 2014. (Pitanja i prijedlozi)

PITANJE:Postovani, molim Vas ako mozete podijeliti samnom informacije vezane uz POS stanove, jer vec duze vrijeme nije nista objavljeno. Zanima me u kojoj se trenutno fazi nalazimo, kada pocinje gradnja, te hoce li obecani rokovi biti ispunjeni? Unaprijed hvala.

ODGOVOR: Poštovani, Zahvaljujemo se na Vašem javljanju. Vezano za Vaš upit, dostavljam slijedeći odgovor. Projekt izgradnje POS stanova slijedi zakonsku i propisanu proceduru. U travnju mjesecu bio je objavljen od stane APN-a javni natječaj za izradu idejnog projekta zgrade POS. Odabran je najpovoljniji ponuđač, koji je imao rok od 30 dana za dostavu projekta. Projekt je dostavljen u roku, međutim GRAD Umag je imao  primjedbe na projekt , te zatražili smo izmjene koje su i prihvaćene. Trenutno je u pripremi (od strane APN-a) javni natječaj za projektnu dokumentaciju i za gradnju. Po isteku natječaja i odabira najpovoljnijeg ponuđača, započeti će se gradnja. Moja procjena da bi gradnja mogla započeti do studenog mjeseca ove godine. S poštovanjem.


  • 3. kolovoz 2014. (Pitanja i prijedlozi)

PITANJE: Poštovani, zanima me kada će krenuti natječaj za poticanje solarnih električnih panela? Pohvalno je da ste prije nekoliko dana predstavili program solarnih kolektora za toplu vodu. Međutim treba se uzeti u obzir da ako želite grijati prostor, tada su nužne izmjene u sklopu infrastrukture koje je potrebno učiniti u kućanstvu vrlo skupa (građevinski radovi za razvodne cijevi i radijatori itd.. ). Statička opterećenja na krovovima (pogotovo klasični istarski krov s malim nagibom) također limitiraju mogućnosti instalacije takvih sustava. K tome, učinkovitost takvih kolektora je najveća ljeti kada nam grijanje prostora uglavnom ne treba. Molio bih informaciju kada će krenuti poticaj za električne solarne panele čija je jednostavnost ugradnje, učinkovitost, održavanje i široka upotrebljivost neusporedivo veća od "toplovodnih" kolektora. Hvala!

ODGOVOR: Poštovani, Zahvaljujemo se na Vašoj poruci. U objavljenom javnom natječaju za  subvencioniranje programa poticanja korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama nije predviđeno sufinanciranje fotonaponskih ćelija za proizvodnju električne energije. Da bi se proizvedena struja isporučivala u sustav potrebno je dobiti ugovor od HROTE. Kako su kvote za  povlaštene proizvođače u 2014. godini već raspodijeljene, nije se uvrstilo tu vrstu obnovljivog izvora energije u natječaj. Bez ugovora o otkupu proizvedene električne energije troškovi proizvodnje el. energije se dosta povećavaju jer je potrebno ugraditi sustav za akumulaciju energije (baterije), iz razloga što se el.energija proizvodi samo u toku dana, a potrošnja/snaga varira kroz cijeli dan odnosno noć, što dodatno poskupljuje cijelu investiciju.  Vaš je zahtjev uzet na znanje te će se u narednim natječajima zatražiti sufinanciranje FZOEU i za ugradnju tih izvora energije. Vezano za toplovodne kolektore slažemo se sa Vama da zimi oni daju manje toplinske energije, ali u kombinaciji s niskotemperaturnim grijanjem i dobrom izolacijom građevine mogu funkcionirati jako dobro. Osim toga toplovodni kolektori su u našim krajevima optimalni za zagrijavanje potrošne tople vode (pogotovo ljeti) kada je i najveća potrošnja. S poštovanjem.

  • 24. kolovoza 2014. (Pitanja i prijedlozi)

PITANJE: Poštovani, zanima me kako nezaposleni mogu dobiti na dugodišnji zakup općinsko ( državno) zemljište za npr nasad maslina ... kao nezaposlenu majku dvoje djece to mi je vrlo interesantno. Znam da ima jako puno neobrađivane zemlje. Hvala Vam na odgovoru.

ODGOVOR: Poštovana, Zahvaljujemo se na Vašoj poruci. Iz Upravnog odjela za financije, proračun i gospodarstvo dobili smo sljedeći odgovor vezano na Vaš upit: Raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske regulirano je člancima 27. i 28. Zakonom o poljoprivrednim zemljištem (NN 39/13).  Da bi poljoprivredno zemljište u vlasništvu RH bilo predmet Javnog pozva, stranka mora podnijeti „Zahtjev za prikupljanje dokumentacije za raspisivanje javnog poziva za dodjelu zakupa poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske“ ( Zahtjev se nalazi na mrežnim stranicama Agencije za poljoprivredno zemljište). U zahtjevu je potrebno navesti katastarsku općinu i broj jedne ili više  katastarskih čestica za koje postoji interes.  Grad Umag nije u mogućnosti pronalaziti za  zainteresirane građane parcele, odnosno određene katastarske čestice,  stoga upućujemo stranku  da s obzirom na mjesto stanovanja te iskazane interese i potrebe,  pronađe  k.č. koja je u vlasništvu Republike Hrvatske,  te da za istu podnese zahtjev. Po zaprimanju zahtjeva, isti će biti upućen Agenciji za poljoprivredno zemljište, koja je nadležna za raspisivanje Javnog poziva u svrhu zakupa traženog zemljišta. S poštovanjem.

  •  3. rujna 2014. (Pitanja i prijedlozi)

PITANJE: Pozdrav, ove godine sam upisala fakultet u Ljubljani, zanima me postoji li mogućnost da dobijem stipendiju te koje uvjete moram ispuniti? Hvala unaprijed.

ODGOVOR: Poštovana, slijedom Vašeg upita vezanog za dodjelu stipendija, obavještavam Vas da će natječaj za stipendije biti raspisan početkom studenoga. Uvjete za stjecanje pava na stipendiju i kriterije za rangiranje kandidata možete pogledati na linku koji slijedi http://www.umag.hr/sadrzaj/dokumenti/SP_ag_2013_2014_STIPENDIJE_PRAVILNIK_HR.pdf. U slučaju potrebe, budite slobodni kontaktirati me direktno na moj kontakt. S poštovanjem.

  • 9. listopada 2014. (Pitanja i prijedlozi)

PITANJE: Zanima me što je sve potrebno priložiti za dobivanje subvencija za energetski učinkovitu obnovu fasada na području grada Umaga i je li natječaj još uvijek aktivan? Zahvaljuem unaprijed na odgovoru!

ODGOVOR: Poštovana, Zahvaljujemo na Vašem mailu. Rok za prijavu na navedeni natječaj je istekao. No, za informacije o eventualnom ponovnom provođenju ovog natječaja obratite se direktno Upravnom odjelu za komunalni sustav na mail adresu: jelena.nekic@umag.hr ili na broj telefona 702-920. S poštovanjem.

  • 1. studeni 2014. (Pitanja i prijedlozi)

PITANJE:Kako objasniti ne subvencionirati srednjoškolce za prijevoz. Kako da pošaljem dvoje djece u srednju školu? Hoće li ih voziti netko iz Grada Umaga?

ODGOVOR: Poštovani, Zahvaljujemo se na Vašoj poruci. Želja nam je obavijestiti Vas  kako Grad Umag već duži niz godina sufinancira troškove prijevoza učenika s područja Umaga sa 25% iznosa mjesečne karte. Unatoč činjenici da Grad Umag nije u obavezi sufinancirati ove troškove, ipak je želja Grada Umaga pomoći svojim sugrađanima te ih financijski rasteretiti. Sukladno Odluci Istarske županije od dana 12. rujna, koja se nalazi u privitku, vidljivo je kako je Istarska županija ukinula svoj dio sufinanciranja. Grad Umag međutim nije ukinuo 25% iznosa kojim sufinancira i dalje svoje sugrađane te se odluka o istome za sada neće mijenjati. Dakle, Grad Umag svoj dio sufinanciranja za sada neće ukinuti. Na Odluku Istarske županije na žalost Grad Umag ne može utjecati, već samo nastaviti sa sufinanciranjem i pomaganjem sugrađanima kao i do sad. U slučaju dodanih pitanja na ovu tematiku, slobodno kontaktirajte pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Slavišu Šmalca na broj telefona (052) 635-605 ili mail adresu slavisa.smalc@umag.hr. S poštovanjem.

  • 29. prosinac 2014. (Pitanja i prijedlozi)

PITANJE: Pozdrav, Zanima me kada će biti objavljena vrijednost boda za stipendije koje će se dodijeliti 2.1.2015?

ODGOVOR: Poštovani, Obavještavamo kako su svi detalji vezani za studentsku stipendiju i potporu objavljeni na službenoj web stranici grada Umaga: http://www.umag.hr/prva.aspx?stranica=12877&j=CRO. S poštovanjem.