Naslovna / Položeni vijenci povodom 73. obljetnice potonuća parobroda San Marco

Položeni vijenci povodom 73. obljetnice potonuća parobroda San Marco

Povodom 73. obljetnice potonuća parobroda San Marco, ove se subote, 9. rujna 2017. godine, delegacija Grada Umaga okupila ispred spomen ploče u Savudriji ne bi li položila vijence i zapalila svijeće u sjećanje na tragično preminule sugrađanke i sugrađane.

Uz gradonačelnika Bassanesea, svečanosti su prisustvovali i njegovi zamjenici, članovi umaškog Gradskog vijeća i Mjesnog odbora Savudrija, svećenik  Benjamin Petrović, predstavnici Zajednice Talijana, predstavnici Udruge Famiglia Umaghese, članovi Udruge antifašističkih boraca, Udruge 154. brigade te Udruge HVIDRA, kao i rodbina žrtava.

„S osjećajem pijeteta i dubokog poštovanja prisjećamo se naših dragih sugrađana koji su ubijeni samo zato jer su se nalazili na pogrešnom mjestu, u pogrešno vrijeme. Tog nesretnog 9. rujna 1944. godine, parobrod »San Marco« krenuo je uobičajenom rutom, pritom ne sluteći da će ubrzo nakon isplovljavanja iz Savudrijske luke saveznički avioni paljbom i bombama potopiti brod. Parobrod je u svega par minuta postao zajednička grobnica nedužnih civila i tridesetak njemačkih vojnika, apsurd u kojemu je svako opravdanje besmisleno. U spomen svim sugrađankama i sugrađanima, sa pijetetom i u znak sjećanja na tragičan događaj, Grad Umag svake godine na današnji dan održava komemoraciju. Uz poklon svim žrtvama, neka im je vječna slava!" istaknuo je Bassanese u svom obraćanju.

 

Vrijeme

  • 19°C 13°C 25.09.2017 Ponedjeljak
  • 20°C 13°C 26.09.2017 Utorak
  • 21°C 14°C 27.09.2017 Srijeda

izvor: meteo.hr