Naslovna / Jubilarni 20. Dan rajčice oduševio sve prisutne

Jubilarni 20. Dan rajčice oduševio sve prisutne

Dan rajčice, humanitarno-kulinarski projekt u organizaciji Podravke d.d., Grada Umaga i Turističke zajednice grada Umaga, u partnerstvu s Istarskom županijom i Udrugom proizvođača rajčice za preradu „Pomidor“ Umag, već dvadeset godina plijeni pažnju brojnih obožavatelja rajčice, kao i ostalih posjetitelja. Ova je tradicionalna manifestacija u četvrtak, 27. srpnja 2017. godine, u jubilarnom ozračju uspješno održana u Umagu.

Ove je godine Dan rajčice započeo na originalan i zanimljiv način, otvaranjem dječje izložbe radova kroz koje se proteže motiv „rajčice“, a nakon izložbe uslijedilo je otvaranje tradicionalnog stručnog skupa na kojem su ugledni strani i domaći stručnjaci, u prisustvu brojnih kooperanata iz cijele Istre i Uprave Podravke, govorili o suvremenim trendovima u proizvodnji i preradi rajčice. Dan rajčice u Umagu, gradu sa stoljetnom tradicijom prerade rajčice, redovno okuplja vodeće stručnjake i poljoprivrednike čije je područje djelovanja vezano uz ovu vrijednu namirnicu. Ovom se prilikom raspravlja o najnovijim trendovima u proizvodnji, selekciji, obradi i preradi rajčica te se razmjenjuju iskustva u želji da se na stolove potrošača zajedničkim znanjima i zalaganjima donese najkvalitetniji proizvod.

Ovom prilikom predsjednik Uprave Podravke d.d. Marin Pucar dodijelio je priznanja najuspješnijim proizvođačima rajčice. Tako je za najkvalitetniju rajčicu za preradu isporučenu u 2016. godini nagrađen Stjepan Majkovica iz Umaga. Za najveći napredak u proizvodnji rajčice za preradu u 2017. godini nagrađena je Roberta Nemaz Kovačić, također iz Umaga. Dok je za najveću količinu isporučene rajčice nagrađen pulski Agroprodukt. Gospodin Pucar je ovom prigodom izrazio veliko zadovoljstvo ostvarenim rezultatima koji svjedoče da kontinuirana ulaganja, uz stručnost i dosljednost, uvijek daju očekivane rezultate.  

Podravkina tvornica za preradu rajčice u Umagu, jedina je takva u Hrvatskoj i godišnje može preraditi 12.000 tona rajčica. Podravkini proizvodi od istarske rajčice prodaju se na tržištu Hrvatske, Poljske, Slovačke, Češke, Rusije, Slovenije, BIH, Srbije, Crne Gore i SAD. Podravka je jedina u Hrvatskoj koja ima tvornicu za preradu svježe rajčice te time zaokružuje proces od sadnje do proizvodnje, što u konačnici rezultira kvalitetom koju potrošači itekako prepoznaju i cijene.

U večernjim je satima uslijedila tradicionalna „Fešta od rajčica“, koja je i ove godine potvrdila status jedne od najposjećenijih zabavno-gastronomskih manifestacija u Umagu. Svake se godine prikupljaju sve veća sredstva za najpotrebitije. Tako je i ove godine prikupljeno rekordnih 35.680,00 KN za nabavu radiološkog aparata za umaški Dom zdravlja.

Podravkini promotori kulinarstva, zajedno s kolegama iz Hrvatskog kuharskog saveza, ovom su prilikom pripremili ukusna jela s Podravkinim proizvodima od rajčice po promotivnim cijenama pa su gosti, uz pružanje doze humanosti, imali priliku osjetiti tradiciju, kušati ukusna hrvatska jela na bazi rajčica, zabaviti se uz domaću glazbu te osjetiti duh prave zabave. Dodatna atrakcija večeri bilo je javno ocjenjivanje dvadesetak novih sorti konzumne rajčice, kao i  proglašenje sorte godine te natjecanje za izbor najveće istarske rajčice. Vlasnik “Naj Rajčice”, odnosno rajčice s najboljim organoleptičkim svojstvima je rajčica OPG-a Maurizia Vucha, dok je vlasnica najteže rajčice, koja je težila čak 1.702 g, gospođa Marija Bok.

Na „Fešti od rajčica“, koja je u 20:00 sati započela na središnjem gradskom trgu, nastupao je domaći Puhački orkestar „Naša sloga“ Babići uz umaške mažoretkinje, nakon čega je slijedio zabavni cooking show u kojem su sudjelovali gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese, njegovi zamjenici, direktor Turističke zajednice grada Umaga Milovan Popović, direktor tvornice „Povrće“ Umag Vlado Sobota te legenda kuhinje Stevo Karapandža. Ni ove godine nije nedostajala iznimno posjećena zabavna Lino igraonica za najmlađe, a do sitnih sati je publiku zabavljao domaći bend „Bukaleta“. Ako je suditi po dojmovima, iza nas je još jedna iznimno uspješna organizacija Dana rajčice, a već kreću pripreme za 21. izdanje tradicionalne umaške manifestacije.

 

Vrijeme

  • 29°C 20°C 17.08.2017 Četvrtak
  • 31°C 22°C 18.08.2017 Petak
  • 31°C 22°C 19.08.2017 Subota

izvor: meteo.hr