Naslovna / „Umag: grad djece 2010.-2020.“: otvoreno pismo građanima

„Umag: grad djece 2010.-2020.“: otvoreno pismo građanima

Drage sugrađanke, dragi sugrađani,

Grad Umag je ponosno prvi grad u Republici Hrvatskoj koji je uveo besplatne vrtiće za svu svoju djecu.

U zadnjih 7 godina, projektom „Umag: grad djece 2010.-2020.“, konstantno podižemo ljestvicu te gradimo nove vrtiće ili rekonstruiramo postojeće kako bi našoj djeci osigurali najbolje i najviše prostorne i pedagoške uvjete. Umag je grad u kojem nema liste čekanja. Ujedno, ostvarili smo i najviši pedagoški standard u Hrvatskoj, standard od 8 djece po 1 odgajateljici. No to nije sve, jer već danas sustavno nastavljamo s planiranjem nove izgradnje vrtića u Murinama, čime potvrđujemo i ulaganja u područne objekte.

Otvaranjem našeg novog vrtića „Radost-Gioia“ podigli smo standarde na najvišu razinu, što bi za sve građane trebala biti čast i zadovoljstvo, no nažalost svjedoci smo da to i nije uvijek tako.  Cijenimo i uvažavamo različita mišljenja o našem vrtiću pa tako razumijemo da ona mogu biti i negativna. Ono što nikako ne možemo prihvatiti jest činjenica da se bilo tko koristi neistinama, pa makar to bilo u predizborne svrhe, kako bi time umanjio ovaj predivan uspjeh svih nas građana grada Umaga.

Nažalost, svjedoci smo da  pojedinci iz IDS-a Umag neistinama izrečenim na konferencijama za medije žele stvoriti nemir i umanjiti naš zajednički uspjeh. U proteklih 8 godina IDS-Umag nije ni jednom podržao proračun Grada Umaga, unatoč prihvaćenim amandmanima, dakle, nisu podržali razvojne projekte grada Umaga, a time ni izgradnju našeg novog vrtića.

Sam projekt izgradnje vrtića od kamena temeljca krajem 2015 g. bio je transparentno prikazan na službenim web stranicama Grada Umaga (www.umag.hr), gdje se i danas nalazi. Dakle, svi podaci, pa tako i troškovi izgradnje, javno su dostupni svim građanima. Sama izgradnja vrtića površine 2.784,21 m2 koštala je sa PDV-om 25.011.388,61 kunu, što po 1 m2 iznosi 8.983,29 HRK. Država je kroz Fond sufinancirala izgradnju sa 4.986.154,37 HRK, stoga, ako trošak izgradnje umanjimo za udio Fonda, tada dolazimo da je sama gradnja koju je platio Grad Umag koštala 20.025.234,24 HRK, odnosno 7.192,43 kune po m2 s PDV-om.

Da bi stvar bila još jasnija, projektnom zadatku izgradnje vrtića punu podršku je svojim potpisom davala i tadašnja ravnateljica gđa. Roberta Lakošeljac, koja danas govori sasvim suprotno iz čisto osobnih političkih razloga. (prilog)

Naš projekt „Umag: grad djece 2010.-2020.“ pokrenut je iz razloga što 2009. godine skoro 40% naših mališana nije moglo biti upisano u vrtić, jer nije bilo mjesta u vrtićima. Nakon što smo izgradili 4 nova i rekonstruirali 3 postojeća vrtića, stvorili smo uvjete da sva djeca imaju mjesto u vrtiću. Slijedom toga, stvorili smo najbolje standarde i prepoznati smo od neovisne struke kao vodeći grad u Hrvatskoj u predškolskom obrazovanju.

Otvaranjem novog vrtića „Radost-Gioia“ stvorili smo uvjete da svi vrtići budu besplatni, kao logičan slijed mjera planiranih u okviru projekta „Umag: grad djece 2010.-2020.“ Ovime polako zaokružujemo ostvarenje svih planova u okviru gore navedenog projekta. Za ostvarivanje zacrtanih planova, trebalo je imati puno znanja, volje i rada, čime smo dokazali odgovornost prema svojoj zajednici.  Od 2009. godine svakodnevno radimo u cilju podizanja kvalitete života naših sugrađana te razvoja grada na svim poljima. Iz godine u godinu, novim projektima i uvođenjem novih mjera, svojim sugrađanima stvaramo sve bolje uvjete života.

Poštovani sugrađani, dolazi vrijeme predizborne kampanje koja nažalost nema normi ponašanja određenih pojedinaca, no to govori o njima samima.

U našem gradu, vrijeme zajedničkog davanja i rada započelo je 2009.godine,  što je više nego očito na svakom koraku. Predstoji nam još mnogo posla i u tome nas neće omesti oni koji ne žele i ne znaju raditi.   

I stoga čuvajmo naše besplatne vrtiće, besplatne udžbenike, besplatan parking u centru grada, čuvajmo nove vrtiće i nove škole, čuvajmo najbolji Dom umirovljenika, najnižu komunalnu naknadu u Istri, čuvajmo socijalne stanove, stanove za mlade, čuvajmo naše stipendije, naše sportaše, nove prometnice, ulice i trgove, parkove i igrališta, našu Hitnu, čuvajmo naš Umag.

Ovim se putem želim javno zahvaliti svim svojim sugrađankama i sugrađanima na tisućama ohrabrujućih poruka i poziva podrške jer je to jedina prava potvrda da smo na pravom putu.

 

Vaš gradonačelnik

Vili Bassanese


 

Vrijeme

  • 19°C 13°C 25.09.2017 Ponedjeljak
  • 20°C 13°C 26.09.2017 Utorak
  • 21°C 14°C 27.09.2017 Srijeda

izvor: meteo.hr