Naslovna / Završeno 14. izdanje međunarodne etapne biciklističke utrke „Istarsko proljeće„

Završeno 14. izdanje međunarodne etapne biciklističke utrke „Istarsko proljeće„

Idealni vremenski uvjeti te dobra organizacija zaslužni su za uspjeh 14. izdanja međunarodne biciklističke etapne utrke „Istarsko proljeće“, koje je održano od 9.-12. ožujka 2017. godine. Grad Umag bio je domaćin prologa i treće etape te građanima i posjetiteljima ponovno ponudio natjecateljski „defile“ profesionalnih biciklista koji su krasili umaške prometnice.

Međunarodna etapna utrka „Istarsko proljeće“ nalazi se u kalendaru Svjetske biciklističke organizacije i boduje se za Svjetski kup. U nedjelju se završni čin dogodio u turističkom naselju Stella Maris gdje je, nakon starta u Pazinu, okončana zadnja 156 kilometara duga etapa.    

Pobjednik ovogodišnjeg izdanja Istarskog proljeća u generalnom plasmanu, ali i najuspješniji na brdskim prolazima, je Matej Mugerli, koji se čak dvaput uspinjao na pobjedničko postolje. Tako je Matej Mugerli postao prvo ime ožujskih utrka na istarskom prostoru.

Gotovo dvosatna vožnja treće etape odvijala se na prometnicama sjeverozapadne Istre. Vožnja je startala u Pazinu, a odvijala se kroz Tinjan, Badernu, Vižinadu, Ponte Porton, Novu Vas, Brtoniglu te prema Juricanima i Umagu. Potom su vožena tri kruga Umag - Sv. Marija na Krasu - Plovanija - Buje - Juricani – Umag, do cilja u Stella Marisu.

U velikoj skupini prvi je ciljnom crtom prošao pobjednik umaškog prologa Alex Frame (JLT Condor, Velika Britanija) u vremenu 3:36.26, drugi je Filippo Fortin (Tirol cyciling team, Italija) sa šest stotinki zaostatka, a treći Daniel Auer (Team Fetbermayr Simplon Weis, Austrija) tri stotinke iza drugoplasiranog.

Nakon ulaska u cilj, slijedila je dodjela nagrada generalnim pobjednicima. Na pobjedničku stepenicu se uspeo Matej Muregli i odjenuo žutu majicu, drugi je Ian Bibby (JLT Condor, Velika Britanija) kojemu je pripala zelena, dok je plavu majicu osvojio Fabian Giger (Swiss national team). Nagrade najuspješnijima, kao i prigodne darove i majice, uručili su u ime pokrovitelja Grada Umaga zamjenik gradonačelnika Mauro Jurman, u ime turističke tvrtke Istraturist Umag d.d. Nina Arman-Rickijević te tajnica organizacijskog odbora Maja Perčić.

Najbolji plasman od biciklista momčadi BK „Meridiana-Kamen team“ u trećoj etapi imao je Davide Mucelli kao 16., dok je najuspješniji hrvatski vozač bio Josip Rumac, član azerbajdžanskog Synergy Baku cycling projekta.

Tradicionalno, utrku je uspješno organizirao pazinski Biciklistički klub „Meridian-Kamen team“, uz značajnu potporu Grada Umaga te ostalih gradova i općina koji su uključeni u ovaj projekt.

 

Izvor fotografija: Mijat Gavran

 

Vrijeme

  • 19°C 13°C 25.09.2017 Ponedjeljak
  • 20°C 13°C 26.09.2017 Utorak
  • 21°C 14°C 27.09.2017 Srijeda

izvor: meteo.hr