Naslovna / Goran Blažević dočekan u Umagu nakon 3.000 km dugog puta

Goran Blažević dočekan u Umagu nakon 3.000 km dugog puta

Nakon čak 3.000 km dugog puta kojeg je započeo 10. listopada 2016. godine iz grada Petre u Jordanu, našeg je sugrađanina Gorana Blaževića dočekalo u nedjelju mnoštvo Umažana, koji su mu od srca čestitali te izrazili mu zahvalnost što je kroz svoje putovanje prenosio poruku mira, suživota, ljubavi i sve vrijednosti koje Umag i njegovi građani inače žive. Gorana su, uz glazbu Puhačkog orkestra „Naša sloga“ iz Babića te izvedbi mažoretkinja, dočekali gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese te njegovi zamjenici Niko Čančarević i Mauro Jurman, koji su mu uručili i simbolični poklon, nove tenisice, obzirom da je, kako je naveo Goran, tijekom putovanja uništio nekoliko parova svojih.

Razlog Goranovog putovanja bio je, osim ljubavi prema arapskoj kulturi, i svojevrstan prosvjed protiv nedavnih nemilih događanja koja su uzrokovala masovne egzoduse. Želja mu je, na njemu svojstven način skrenuti pozornost svijeta na probleme svih izbjeglica koje su zbog vihora rata morale napustiti domove i svoja utočišta te nove domove pronaći negdje daleko od svojeih rodnih mjesta ili mjesta donedavnog stanovanja.

Goran je mjesecima bio u pokretu. Naoružan snažnom voljom ustrajati u svom naumu, osmijehom, štapovima za hodanje i s ruksakom teškim 18 kg na leđima, prolazio je od Jordana preko Palestine, Izraela, Cipra, Turske, Grčke, Makedonije, Albanije, Crne Gore sve do Hrvatske. Tijekom svog putovanja uspio se uvući u nekoliko izbjegličkih kampova kako bi i osobno čuo izbjegličke priče, a od Turske do Makedonije je slijedio izbjegličku „Balkansku rutu“.

 

Vrijeme

  • 19°C 13°C 25.09.2017 Ponedjeljak
  • 20°C 13°C 26.09.2017 Utorak
  • 21°C 14°C 27.09.2017 Srijeda

izvor: meteo.hr