Naslovna / Obnova zvonika u Sv. Mariji na Krasu

Obnova zvonika u Sv. Mariji na Krasu

Zvonik župne crkve Blažene Djevice Marije od milosti u naselju Sveta Marija na Krasu proslavit će ove godine 87. rođendan, temeljito obnovljen i rekonstruiran. Rezultat je to višegodišnjeg truda i suradnje Grada Umaga i  župnika, vlč. Benjamina Petrovića, koji su zajedno ustrajno radili na projektu obnove zvonika, a koji svakako predstavlja nezaobilazni simbol Svete Marije na Krasu.

Zvonik, visok gotovo 20 metara, sagrađen je 1930. godine u sklopu župne crkve iz XVI stoljeća. Zub vremena učinio je svoje, stoga su nastala oštećenja koje je trebalo sanirati, kako na zvoniku, tako i na samoj kupoli župne crkve. U narednih mjesec dana, očistit će se i pripremiti podloga na svim kamenim površinama te će se izvršiti premazivanje impregnacijom. Nadalje, nakon odbijanja dotrajale žbuke, odradit će se impregnacija i saniranje površina te  gletanje i utapljavanje staklene mrežice. Slijedit će premazivanje fasadnih površina sa silikonskom impregnacijom te trostruko bojanje.

Raznolikost i tradicija svakog naselja predstavljaju upravo ono bogatstvo koje treba čuvati i prenašati budućim generacijama. U tom smislu, Grad Umag nastavlja s ulaganjima u gradskim naseljima te djelima i konkretnim projektima potvrđuje svoju društvenu odgovornost i osjetljivost.

 

Vrijeme

  • 16°C 7°C 25.04.2017 Utorak
  • 15°C 9°C 26.04.2017 Srijeda
  • 17°C 12°C 27.04.2017 Četvrtak

izvor: meteo.hr