Naslovna / Noć muzeja 2017., noć u kojoj Umag odiše prošlošću i tradicijom

Noć muzeja 2017., noć u kojoj Umag odiše prošlošću i tradicijom

Noć muzeja 2017 i ove je godine okupila mnoge Umažanke i Umažane koji su, uz stručno vodstvo i zanimljive programe, još malo bolje upoznali bogatu povijest svojega grada. Program Noći muzeja u Umagu započeo je vodstvom, točnije kulturno turističkim „đirom po Umagu“ ispred župne crkve, a usprkos hladnoj noći, mnogobrojni su se posjetitelji upustili u povijesnu avanturu kroz umaške kale.

Nakon stručnog uvoda Deana Brhana o povijesnim mijenama u Umagu,  „dirigentsku palicu“ preuzela je Biljana Bojić  koja je prisutne upoznala s obitelji koje su nekoć živjele u zgradama u neposrednoj blizini župne crkve, Balanza i De Franceschi. Vodstvo je potom nastavljeno u crkvi, gdje je Ivana Lučić upoznala posjetitelje s poviješću orgulja. Slijedilo je stručno objašnjenje o samom orguljama Mirka Otočana, umaškog orguljaša koji se bavi time već punih 70 godina. Po izlasku iz crkve, Barbara Crnobori  krenula je putem Riječke ulice, pritom objašnjavajući povijest grbova mletačkih obitelji, koji su u 2016. godine potpuno restaurirani.

Brojne je sugrađane, u zgradi muzeja, dočekala plesna skupina  Zvijezdice + s plesovima mafrina, šete paši, mazurka i valcer, dok je Nino Zacchigna, neumorni čuvar tradicijske glazbe i plesa, održao predavanje o umaškoj glazbi i  starim plesovima. Nakon uvodne demonstracije, arheologinja Anika Mijanović svečano je otvorila izložbu „Kratke crtice iz glazbene povijesti Umaga“. Izložba prikazuje predstavnike limenih glazbi s umaškog područja od 19. stoljeća pa sve do danas. Između ostalih, prikazani su i muzikolog Giangiacomo Manzutto, Giuseppe Picciola, koji je bio na čelu malog umaškog orkestra, te Vilma Nožinić prvakinja opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a koja je zadnjih 15. godina svog života provela u Umagu.

Na prvom katu muzeja postavljena je izložba koja predstavlja „glazbeni Umag“ od 60-ih do danas. Tu su prikazani prvi vokalno instrumentalni sastavi nakon Drugog svjetskog rata VIS i  Diammanti i  Submarines. Zahvaljujući  Alki Vuici, koja je za ovu prigodu ustupila svoje CD-e, kazete, predmete i nagrade, u Noći muzeja se mogla vidjeti i  Glazbena vitrina umaške kantautorice i pjevačice, spisateljice i TV-novinarke. Program Noći muzeja završio je s pjesmama umaške vokalne skupina Istravaganti te uz Glazbenu slušaonicu Vladimira Brajana.

 

Vrijeme

  • 29°C 20°C 17.08.2017 Četvrtak
  • 31°C 22°C 18.08.2017 Petak
  • 31°C 22°C 19.08.2017 Subota

izvor: meteo.hr