Ured gradonačelnika Grada Umaga, 52470 Umag, Giuseppe Garibaldi 6, P.P. 101

Besplatni telefon: 0800-200-145

tel. © (++385) 052/702-953; 052/702-900 fax:052/741-967

e-mail: ured-gradonacelnika@umag.hr

Stancije

U zaleđu cijelog umaškog priobalja, a posebno onog savudrijskog, karakterističan način života i stanovanja od 17. st. bio je onaj u stancijama. Bilo da su bile sjedišta velikih poljoprivrednih posjeda ili su to bile male kolonatske stancije, sastojale su se od stambene zgrade i gospodarskih popratnih objekata (žitnica, vinski podrum, štale, golubarnik, krušna peć, cisterna…).

Na ovom području, kao velike stancije s velikom rezidencijalnom zgradom – palačom, izdvajaju se Stancija Grande obitelji Cesare, palača obitelji Gabrieli u Volpariji, palača Sossa u Sv. Mariji na Krasu te palača De Franceschi u Segetu. Osim ovih, kao stancije s također većim rezidencijalnim objektom izvajaju se stancije u Valici, Kolombaniji i Kapitaniji, nekoć u vlasništvu obitelji Furegoni, te stancija u Frančeskiji.

Stancija u Valici, prije negoli je postala vlasništvo grofova Furegoni, bila je u vlasništvu grofova Venier. Na njihovom je posjedu 1746. god. slavni trogirski biskup Jeronim Fonda izgradio kapelu. Kapelu je opremio, za Istru, iznimnom drvenom polikromiranom baroknom skulpturom svojeg imenjaka Sv. Jeronima. 

Od manjih kolonatskih stancija, ona u Koroni se sačuvala radi još uvijek primarne stočarske funkcije. Na mnogim drugim obnovljenim stancijama, nažalost danas samo stručno oko može zapaziti ostatke objekata nastalih u 17., 18. st. ili 19. st.

Kada obitelj Farbris 1877. godine, prodaje svoj posjed i vilu, Stanciju Grande, poduzetniku Carlu Cesaru, on na njoj poduzima određene arhitektonske izmjene dodajući neogotičke elemente (dvokatna loža) na osnovni barokni korpus i modernizirajući je uvođenjem vode, a potom i struje. Smještena na uzvisini u zaleđu Stare Savudrije, to je najimpozantnija stancija u ovim krajevima. Njen centralni objekt s kulom po sredini, koja se iznad njega izdiže za tri etaže,  potpuno dominira okolnim prostorom, dok zajedno s hortikulturno riješenim prednjim prostorom, kao i drvoredom uz komunikaciju do crkve Sv. Ivana Evanđelista i mora predstavlja dobar primjer uklopljenosti arhitekture i pejzaža. U vlasništvu obitelji Cesare bile su još villa Ziani i vila Lotta, građene u turističke svrhe početkom 20. st. kada i cijelo područje Savudrije postaje jedno od važnijih turističkih točaka.

Izvor:

tekst: Monografija Grada Umaga, 2012.

fotografija: Neven Jurjak

Obavijesti

Sve obavijesti RSS

Novosti

Sve novosti RSS

Događanja

Sva događanja RSS