Ured gradonačelnika Grada Umaga, 52470 Umag, Giuseppe Garibaldi 6, P.P. 101

Besplatni telefon: 0800-200-145

tel. © (++385) 052/702-953; 052/702-900 fax:052/741-967

e-mail: ured-gradonacelnika@umag.hr

Sport

Građani Grada Umaga su već odavno spoznali sve pogodnosti i učinaka koje sport donosi, od zdravstvenih, socioloških, pedagoških, do izuzetno značajnih direktnih i indirektnih ekonomskih efekata.

Grad Umag je širom svijeta poznat kao „grad sporta“ obzirom na veliki broj sportskih udruga i klubova, profesionalnih i rekreativnih sportaša, razvijene sportske infrastrukture te brojnih budućih sadržajnih investicijskih projekata na području sporta. Upravo se z navedenih razloga Grad Umag kandidirao za Europski grad sporta 2018., prestižnu titulu koju dodjeljuje europska neprofitna organizacija ACES Europe sa sjedištem u Bruxellesu. Peteročlana Komisija je u listopadu 2016. godine u tri dana obišla Umag te razgledala umašku sportsku infrastrukturu, upoznala se s radom umaških sportskih klubova te prisustvovala prezentaciji koju je Grad Umag pripremio ovim povodom. Posjeta je u konačnici rezultirala čestitkom iz Bruxellesa povodom službenog proglašenja Grada Umaga kao Europskog grada sporta 2018.

U Umagu djeluju 55 sportskih udruga koje su organizirane u Sportsku zajednicu Grada Umaga i dva saveza: Boćarski savez Umag i Nogometno središte sjeverne Istre. Prema posljednjim izvješćima o radu koja se odnose na 2015. godinu, u sportskim udrugama djeluju 2.282 registrirana, punoljetna natjecatelja ili člana i  894 maloljetnih sportaša. Procjena je da u svakodnevnoj sportskoj rekreaciji, ali neregistrirano, sudjeluje još 2.000 do 3.000 građana.

Pokazatelj razvijenosti sporta u nekom gradu je broj sportova koji građani imaju mogućnost prakticirati. U Umagu sportske udruge sudjeluju u 24 različita sporta: nogomet, boćanje, tenis, sportski ribolov, rukomet, jedrenje, karate, biciklizam, fitness, rekreacija, košarka, odbojka, odbojka na pijesku, stolni tenis, pljočkanje, streljaštvo, golf, skijanje, kickboxing, gimnastika, planinarstvo, trčanje, ronjenje i podvodni ribolov, konjički sport.

Od 55 udruga u sportu koje djeluju u Gradu Umagu, 33 njih su rekreacijske prirode. Grad Umag, svjestan pozitivnih učinaka bavljenja sportom, u najvećoj mogućoj mjeri podržava sportsku rekreaciju građana organiziranih u udruge, prije svega kroz osiguranje osnovnih uvjeta rada, a zatim i kroz potporu od strane Sportske zajednice i Upravnog odjela za društvene djelatnosti. Sve udruge učlanjene u Sportsku zajednicu, u skladu s kriterijima koje je temeljem prijedloga Sportske zajednice donijelo Gradsko vijeće Grada Umaga, dobivaju financijsku potporu za svoj rad, mogućnost besplatnog korištenja infrastrukture te drugu potrebnu potporu.

Od vrhunskog sporta, Umag se posebno ponosi uspjesima rukometnih klubova. Rukomet je po popularnosti drugi sport u Hrvatskoj, a u Umagu djeluju Muški rukometni klub i Ženski rukometni klub te se oba natječu u najvišim rangovima natjecanja u Zemlji.

Pored rukometa, izuzetno dobro rade i u Ženskom odbojkaškom klubu, koji se natječe u drugom rangu natjecanja (I.B liga-zapad) u Hrvatskoj.

Ovi klubovi i Nogometni klub Umag-Mladost su također glavni nositelji natjecateljskog sporta za djecu. Samo u ova četiri kluba svakodnevno trenira preko 450 djece.

Razvijenost natjecateljskog sporta i značaj sporta za građane Umaga najbolje oslikava podatak da se u jednoj sezoni u Umagu odigra 120 službenih „ligaških“ rukometnih utakmica (sve kategorije: od najmlađih do seniora i veterana), 100 nogometnih utakmica, 70 boćarskih i 50 odbojkaških utakmica. A u pojedinačnim sportovima u Umagu se održi veliki broj turnira i natjecanja u tenisu, sportskom ribolovu, karateu, beach volley-u, trčanju i drugo.

Posebno poglavlje u umaškom sportu predstavljaju vrhunska sportska događanja: ATP teniski turnir Croatia open i cijeli niz teniskih prvenstava, Festival rukometa HRS-a i završnice PH mlađih kategorija, Svjetski juniorskog karate kup-a, Istarsko proljeće i Trofej Umaga u biciklizmu, Ultra-trail utrka „100 milja Istre“, brojni turniri i kampovi u nogometu, natjecanja u sportskom ribolovu sa dugom tradicijom i drugo.

U budućnosti planirani su brojni sadržajni investicijski projekti koji će, pored prestižne titule "Europski grad sporta 2018.", Umag podići na još višu razinu. Za više informacija o budućim projektima na području sporta, kliknite ovdje.

 

U nastavku možete preuzeti Sportsku knjižicu Grada Umaga.