Ured gradonačelnika Grada Umaga, 52470 Umag, Giuseppe Garibaldi 6, P.P. 101

Besplatni telefon: 0800-200-145

tel. © (++385) 052/702-953; 052/702-900 fax:052/741-967

e-mail: ured-gradonacelnika@umag.hr

Savudrijski svjetionik

Savudrijski je svjetionik najstariji svjetionik u upotrebi na obje strane Jadrana. Izgrađen je 1818. god. po projektu čuvenog arhitekta Pietra Nobila u roku manje od godinu dana. Sam je svjetionik cilindričnog oblika, građen od pravilnih kamenih klesanaca lokalnog porijekla. Visine je 36 m sa svjetlošću koja dopire i do 18 nautičkih milja daleko.

Po tradiciji, sagrađen je po nalogu Meternicha koji se zaljubio u lijepu Salvorinku i tu želio saviti ljubavno gnijezdo. Nažalost, sudba kleta učinila je da grofova odabranica premine od teške bolesti nikada ne ugledavši svjetlost svjetionika, zaloga njihove ljubavi i neiskorištena ljubavna gnijezda. Posve očajan, grof Metternich odlučio je nikada više ne posjetiti svjetionik, a pojedinci se zaklinju kako se kroz prazne prostore dan danas čuju koraci očajnog zaljubljenika koji traži svoju dragu.

Mistični i veličanstveni, osamljeni na grebenima poput kakvih zaboravljenih divova, svjetionici su oduvijek predmet fascinacije. Mnoge od njih obilježile su brojne priče i mitovi koje ih čine još tajnovitijima. 

Neki su, poput onog Aleksandrijskog na otoku Farosu ušli u legendu, no baš svaki svojom svjetlošću što se probija kroz tamu predstavlja simbol nade i sigurnog utočišta. Nekada za moreplovce, a u današnje vrijeme i za sve one koji, izluđeni vrevom svakodnevnice, žele iskusiti čari robinzonskog turizma. 

U neposrednoj blizini svjetionika karakteristične su dizalice za barke. Ovo je domišljat način, da se pomoću konopa i kolotura, zaštite barke bez sigurnog veza.

 

Izvor: Monografija Grada Umaga, 2012.

Obavijesti

Sve obavijesti RSS

Novosti

Sve novosti RSS

Događanja

Sva događanja RSS