Ured gradonačelnika Grada Umaga, 52470 Umag, Giuseppe Garibaldi 6, P.P. 101

Besplatni telefon: 0800-200-145

tel. © (++385) 052/702-953; 052/702-900 fax:052/741-967

e-mail: ured-gradonacelnika@umag.hr

Zamjenik gradonačelnika Mauro Jurman odlikovan titulom Viteza Reda Zvijezde Talijanske Republike

02.03.2017.

Mauro Jurman, zamjenik gradonačelnika Grada Umaga te dugogodišnji član predsjedništva i skupštine Zajednice Talijana „Fulvio Tomizza“ Umag, primio je danas visoko talijansko državno odličje predsjednika Talijanske Republike “Ordine della Stella d’Italia“ (Red zvijezde Talijanske Republike) s počasnom titulom “Cavaliere” (Vitez), a u okviru dugogodišnjeg rada na zaštiti i promoviranju talijanske zajednice u Hrvatskoj.

Na svečanoj dodjeli odlikovanja, kojoj su prisustvovali Generalni konzul Republike Italije u Rijeci Paolo Palminteri, ravnatelj Pučkog Učilišta u Trstu Fabrizio Somma, predsjednik Udruge Famiglia Umaghese Silvio Delbello te mnogobrojni uzvanici, a koja se održala u Gradskoj Vijećnici Grada Umaga u četvrtak  2. ožujka 2017. godine,  istaknuto je kako  odličje zapravo ima i veliku simboličnu vrijednost jer, osim rada, ono odražava i društveni angažman g. Jurmana u promicanju talijanskog jezika i kulture u svojoj sredini.

„Zajedno s Veleposlanikom Republike Italije u Hrvatskoj predložio sam odlikovanje g. Jurmana jer smatram da je uvelike zaslužio visoko državno odličje kroz javni, politički, gospodarstveni, ali i privatni angažman u promociji vrijednosti talijanske nacionalne zajednice.“ istaknuo je Generalni konzul Republike Italije u Rijeci Paolo Palminteri prilikom svečanog uručivanja ordena.

Izjavi Konzula nadovezao se g. Jurman koji se zahvalio prisutnima te naglasio da je odlikovanje rezultat zajedničkog rada. „Želim se od srca zahvaliti svima na odličnoj suradnji te bezuvjetnoj podršci svih ovih godina. Umag je grad po mjeri svojih stanovnika, grad koji se razvija i koji pruža bezbroj mogućnosti. Hvala Zajednicama Talijana koje djeluju na našem području te koje svakodnevno čuvaju i promoviraju zajedničke vrijednosti. Hvala Učilištu u Trstu i Talijanskoj uniji na podršci u realizaciji projekata poput vrtića i škola u Umagu te veliko hvala svim mojim suradnicima, kao i udruzi Famiglia Umaghese. Počašćen sam što danas mogu biti ovdje i ponosan što je moj, a u konačnici naš zajednički rad, prepoznat od strane Predsjednika Republike Italije, g. Mattarelle.“

Svečanosti je prisustvovao i gradonačelnik Grada Umaga, Vili Bassanese, koji je pritom iskazao zadovoljstvo zbog dodjele ovog visokog talijanskog državnog odličja svom zamjeniku, a ujedno i prijatelju. „Zahvaljujući odličnoj suradnji Grada i Talijanske unije, odnosno Republike Italije, grad u kojem živimo postaje bogatiji te svakodnevni razvoj temelji na načelima uvažavanja i poštivanja.“ napomenuo je gradonačelnik te putem konzula Palminterija zahvalio talijanskim vlastima.  „Talijanska zajednica u Umagu i okolnim naseljima je vrlo je važna, a Grad Umag je u svom statutu prepoznao tu specifičnosti." kazao je Bassanese, izrazivši želju za nastavkom dobre suradnje.