Ured gradonačelnika Grada Umaga, 52470 Umag, Giuseppe Garibaldi 6, P.P. 101

Besplatni telefon: 0800-200-145

tel. © (++385) 052/702-953; 052/702-900 fax:052/741-967

e-mail: ured-gradonacelnika@umag.hr

Uspješno dvadeset drugo izdanje humanitarno-kulinarske manifestacije "Fešta od rajčice"

30.07.2019.

Dvadeset i drugo izdanje Fešte od rajčice tradicionalno je napunio umaški Trg slobode te je 25. srpnja 2019. godine ponovno oduševio brojne sugrađane i turiste, nudeći im koncentraciju dobre glazbe, ukusne tjestenine s Podravkinim proizvodima od rajčica, veseli Lino-kutak za one najmlađe te pregršt drugih sadržaja. Riječ je o humanitarno-kulinarskom projektu u organizaciji Podravke d.d., Grada Umaga i Turističke zajednice grada Umag, u partnerstvu s Istarskom županijom i Udrugom proizvođača rajčice za preradu „Pomidor“.

Dan rajčice je započeo s tradicionalnim stručnim skupom u jutarnjim satima, na kojem su ugledni strani i domaći stručnjaci govorili o suvremenim trendovima u proizvodnji i preradi rajčice. Na skupu su se tradicionalno pred početak berbe rajčice okupili proizvođači rajčice s područja Istre, stručnjaci i znanstvenici, analizirajući stanje i izazove u proizvodnji ove za Istru i za Hrvatsku najznačajnije povrtne kulture. Stručni skup održan u Gradskoj vijećnici završio je tradicionalnom dodjelom priznanja najuspješnijim proizvođačima rajčice za preradu s područja Istre. Proizvođač koji je prošle godine za preradu isporučio najviše rajčice je Edo Črnac, proizvođač čija je rajčica bila najkvalitetnija je ona Matije Majkovice te proizvođač koji je u odnosu na prethodnu godinu postiglo najveći napredak u proizvodnji je Željko Demarki.

Nakon stručnog skupa, na red je stigao obilazak proizvodnih i pokusnih polja na kojima su poljoprivredni stručnjaci Podravke predstavljali najnovije metode uzgoja kvalitetne rajčice. Ove godine, uz domaće stručnjake i znanstvenike, svoja iskustva i rezultate istraživanja proizvođačima rajčice prenijeli su gosti iz Mađarske i Italije prezentacijama vezanim za stvaranje i odabir novih hibrida te primjenu organskih tekućih gnojiva u proizvodnji rajčice za preradu.

U večernjim satima na humanitarno-kulinarskoj manifestaciji Fešta od rajčice sve su prisutne na Trgu slobode zabavljali Puhački orkestar „Naša sloga“ Babići, umaške mažoretkinje, Alfa Time Band, Lino igraonica za najmlađe, natjecanje za izbor najveće istarske rajčice, a ako k svemu tome dodamo i ponudu ukusne tjestenine s proizvodima na bazi rajčica, možemo odlučno reći kako je ova večer predstavljala doista dobitnu kombinaciju.

Ove se godine u okviru humanitarne akcije nastavilo s prikupljanjem sredstava za radiološki uređaj za umaški Dom zdravlja, a dobra je vijest kako je i ove godine zabilježen hvalevrijedan iznos. Naime, brojni posjetitelji još jednom su pokazali svoje veliko srce te ove godine donirali čak 32.620,00 kn.

U okviru Fešte od rajčice održan je i izbor za najveću rajčicu. Tako je od četiri kandidata,  stručni žiri u vodstvu dr. Zdravka Matutana, direktora razvoja poljoprivrede Podravke, procijenio kako je ovogodišnja pobjednica rajčica ona vlasnice Ingrid Pribac iz Škudelina, a koja je težila čak 0,938 kilograma.

Po svemu sudeći, i dvadeset drugo izdanje Fešte od rajčice bilo je više nego uspješno te je donijelo veliki doprinos ne samo u okviru obogaćivanja ljetnog programa, već i u okviru razvoja gospodarstva te humanitarne pomoći koja je, zahvaljujući ovoj kulinarskoj manifestaciji, u Umagu svake godine prisutna.