Ured gradonačelnika Grada Umaga, 52470 Umag, Giuseppe Garibaldi 6, P.P. 101

Besplatni telefon: 0800-200-145

tel. © (++385) 052/702-953; 052/702-900 fax:052/741-967

e-mail: ured-gradonacelnika@umag.hr

Uspješno 8. izdanje biciklističke utrke Trofej Umag

05.03.2020.

Međunarodna biciklistička utrka Trofej Umag – Umag Trophy i ove je godine okupila kremu europskog i svjetskog biciklizma, a nakon njenog završetka svi su s oduševljenjem govorili o sjajnoj organizaciji, ali i smještaju i ljepoti sjeverozapadne Istre. Utrka je to na kojoj je sudjelovalo 29 momčadi iz Austrije, Slovenije, Njemačke, Češke, Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Nizozemske, Kolumbije, Španjolske, Hrvatske i drugih, dok su vozači iz klubova došli iz čak 30 zemalja širom svijeta. Na Trofeju Umag startalo je 173 vozača što je prema UCI pravilima maksimalan mogući broj natjecatelja na utrci. Ova utrka se boduje po pravilima Međunarodnog biciklističkog saveza (UCI), rang utrke je 1.2., a otvorena je za bicikliste u kategorijama Muški Elite i U-23, odnosno dvije profesionalne ekipe, kontinental ekipe, nacionalne ekipe, regionalne timove i klubove.

Utrka je bila izuzetno uzbudljiva i zanimljiva do samog kraja, s obzirom da su dva vozača u bijegu uspješno odolijevala napadu pelotona gotovo 120 kilometara, no na kraju nisu uspjeli ostvariti svoj cilj i pobijediti na utrci. U konačnici, pobjednik je bio Kooij Olav iz nizozemskog Jumbo Visma Development Team-a (3h 33min 32 sek), ispred Slovenca Kump Marka i Nijemca Merkl Niklasa. Valja svakako spomenuti i odličan nastup domaće momčadi Meridiana Kamen Team-a gdje su nastupili već publici poznati vozači poput Davida Rebellina, Antonija Baraća, Dušana Kalebe i drugi. Utrka se vozila s startom i ciljem u Umagu u dužini od 154 km.

Organizacija je ocijenjena vrlo kvalitetnom kako od strane sudaca, tako i od strane voditelja timova, koji će i ovaj put produžiti boravak na 15 i više noćenja, s obzirom da su Trofej Umag i Trofej Poreč pravi uvod u etapnu utrku Istarsko Proljeće. Ukupan broj ostvarenih noćenja na području grada Umaga i okolice bit će nešto veći od 5.500.

Moramo naglasiti da je utrka bila popunjena s maksimalnim brojem timova i maksimalnim brojem vozača već u prosincu 2019. godine te se, kao i uvijek, tražilo mjesto više, a to govori ne samo o kvaliteti utrke, već i o kvaliteti hotelijera kao i prirodnim ljepotama našeg kraja.

 

Izvor: BK Kamen Pazin Team