Ured gradonačelnika Grada Umaga, 52470 Umag, Giuseppe Garibaldi 6, P.P. 101

Besplatni telefon: 0800-200-145

tel. © (++385) 052/702-953; 052/702-900 fax:052/741-967

e-mail: ured-gradonacelnika@umag.hr

Uspješni bogat program Dana Svetog Pelegrina

27.05.2019.

U okviru programa „Umag u maju“, i ove je godine svoje posebno i važno mjesto zauzela svečana proslava u čast umaškom zaštitniku, Svetom Pelegrinu, koji je u davnim vremenima Umag odabrao radi poznate maneštre od bobića. Tako su i ove godine Grad Umag, Zajednica Talijana „Fulvio Tomizza“, Muzej grada Umaga, Ustanova Festum te Župni ured Umag organizirali slavlje uz pregršt zanimljivih radionica, izložbi i druženja.

Obilježavanje Dana Svetog Pelegrina već tradicionalno započinje uz „Susret klapa Sveti Pelegrin“ tijekom kojeg je ove godine sedam klapa s područja Hrvatske oduševilo brojnu publiku svojim fantastičnim a capella izvedbama. Uz domaću klapu Lungomare, na ovogodišnjem susretu nastupale su klape Brnistra, Pinguentum, Motovun, Teranke, Teha i Obilanca, uz članove skupine „Salvore ala veciaia“ te Marija Battifiacu kao posebnog gosta i voditelja programa.

U srijedu, 22. svibnja u sali Zajednice Talijana Umag, u organizaciji Muzeja grada Umaga i ZT Umag, priređeno je predstavljanje pobjednika i radova u okviru 6. likovnog natječaja „Stope Svetog Pelegrina“. U mnoštvu šarolikih radova, žiri u sastavu Sanje Benčić, Vesne Rakić Demartin i Serene Telloli Vežnaver, među vrtićkim je radovima odabrao one Matije Petelin iz Dječjeg vrtića i jaslica „Duga“, u vodstvu odgajateljica Branke Grgantov i Jadranke Kostanjčar, te grupe „Stelline“ Talijanskog dječjeg vrtića „Girotondo“ u sastavu Mile Stevanović, Ariana Brajkovića, Michelle Božičković, Ree Vite Draščić Bodulica, Sare Bernich i Vala Goljevščeka, a u vodstvu odgajateljica Geni Stančić Tolj te Vivian Martinčić. U kategoriji škola, u grupi 1.-2.razredi, nagradu je dobila Elli Pozzecco iz 1.a razreda Talijanske osnovne škole „Galileo Galilei“, u vodstvu učiteljice Ilenije Anić. U grupi 3.-4. razreda nagrada je otišla u ruke Leonele Gegač iz 4. razreda Talijanske osnovne škole „Galileo Galilei“, u vodstvu učiteljice Gabriele Grbeša. U grupi 5.-6. razreda dobitnica je Lela Tovilović iz 5. razreda  Osnovne škole Marije i Line, u vodstvu mentorice prof. Danice Sardelić. U grupi 7.-8. razredi najbolji je rad bio onaj Anne Mesaroš iz 7. razreda Talijanske osnovne škole „Galileo Galilei“, u vodstvu prof. Sabrine Fatorić. Dok je posebnu nagradu dobila Dora Matijašić iz 4. razreda Područne škole Petrovija-OŠ Marije i Line, također u vodstvu mentorice prof. Sabrine Fatorić. Program su obogatila predstavom, plesnom i pjevačkom točkom djeca iz umaških osnovnih škola, u vodstvu učiteljica Aurike Matković i Maure Miloš.

U jutarnjim satima, tijekom tjedna, vrtićka djeca i učenici prvih razreda osnovnih škola iskusili su kako se mijesi kruh i izrađuje tjestenina, zaplesali uz tradicionalnu glazbu naših krajeva, igrali dječje igre, kao i igre iz djetinjstva njihovih roditelja i nonića. Mališani su bili oduševljeni radionicama. Ovu vrstu praktičnog primjenjivanja znanja i vještina Grad Umag posebno njeguje kod mališana, kako bi se s koljena na koljeno prenosila stoljetna tradicija.

Na dan zaštitnika grada Umaga, 23. svibnja, u umaškoj je Župnoj crkvi tradicionalno održana svečana koncelebrirana sveta misa u čast Sv.Pelegrinu koja u 17:00 sati okupila veliki broj Umažanki i Umažana, a koju su predvodili biskup mons. Mile Bogović te generalni vikar Porečke i Pulske biskupije mons. Vilim Grbac. Slijedilo je ugodno druženje i domjenak na Trgu slobode.

Proslava Svetog Pelegrina, zaštitnika grada Umaga, svakako za Umažanke i Umažane predstavlja jedan od najvažnijih perioda tijekom godine. Tradicionalne manifestacije u okviru proslave zaštitnika Umaga svake godine privlače sve veći interes te okupljaju sve veći broj sugrađanki i sugrađana koji svojom prisutnošću potiču i uvažavaju tradiciju i zajedništvo u Umagu.