Ured gradonačelnika Grada Umaga, 52470 Umag, Giuseppe Garibaldi 6, P.P. 101

Besplatni telefon: 0800-200-145

tel. © (++385) 052/702-953; 052/702-900 fax:052/741-967

e-mail: ured-gradonacelnika@umag.hr

Uspješna deveta godina provođenja humanitarne akcije „Dobro srce Umažana“

28.12.2018.

Već devetu godinu zaredom Grad Umag, zajedno sa svojim mjesnim odborima i udrugama, kao i drugim subjektima, organizira hvalevrijedni humanitarni projekt „Dobro srce Umažana“ koji iz godine u godinu bilježi izvanredne rezultate, što dokazuje sve čvršću povezanost svake jedinke u našoj zajednici.

Riječ je o akciji u kojoj Umažani pomažu upravo Umažanima, ljubavlju im pružaju moralnu i materijalnu pomoć, ne bi li lakše prebrodili sve teške trenutke s kojima se tijekom godine susreću. Samu akciju je 2010. godine pokrenuo Grad Umag zajedno sa svojim mjesnim odborima, ali svake se godine u istu uključuje sve veći broj umaških udruga, poduzeća i pojedinaca, čime potvrđuju da je Umag grad koji živi zajedništvo.

U ovogodišnju akciju uključili su se svojim feštama mjesni odbori Komunela, Seget, Moela i Finida. Stotine volontera udružilo je volju i snagu te organiziralo nezaboravne humanitarne fešte i akcije na kojima su prikupljena sredstva koja našim potrebitim Umažanima život znače. Osim pomoći potrebitim pojedincima, sredstva prikupljena različitim humanitarnim aktivnostima biti će usmjerena i u pomoć za nabavku nove radiološke opreme u umaškoj ispostavi Istarskih domova zdravlja. Akcija je pokrenuta u 2016. godini, a svojevrstan je nastavak cijeloj Hrvatskoj poznate akcije #Hitna je bitna. U projekt je svake godine uključena i umaška Turistička zajednica koja zajedno s Podravkom d.d. već 21 godinu organizira humanitarno-kulinarsku manifestaciju „Fešta rajčica“, koja je i ove godine ostvarila veliki uspjeh u prikupljanju pomoći. EMC d.o.o. se u okviru manifestacije „Sea Star Festival“ također uključio u ovu hvalevrijednu akciju te donirao znatan iznos. Udruga Olimpik je i ove godine organizirala humanitarnu utrku za sve građane, HO HO HO Run koji već četvrtu godinu u okviru programa Umagičnih blagdana prikuplja značajna sredstva. Kad je riječ o humanitarnim akcijama u sportu, nikako se ne smije propustiti izdvojiti  humanitarni turnir parova „Colours of Tennis“ u organizaciji poduzeća Istra D.M.C. i Turističke zajednice grada Umaga. Jedan od tradicionalno uvijek prisutnih sudionika humanitarnih akcija je Talijanski dječji vrtić „Vrtuljak“ koji se također svake godine uključuje prikupljanjem humanitarnih sredstava u okviru organizacije Božićne priredbe, a ove godine se donacijom uključio i Sindikat umirovljenika Hrvatske. U konačnici, svakako važnu kariku u lancu humanitarnih akcija za najpotrebitije predstavljaju naši sugrađani koji su svojim donacijama pokazali svoje veliko srce.

Kraj godine, vrijeme blagdana, obitelji, prijatelja, topline i zajedništva, odabrano je kao vrijeme održavanja konferencije za medije na kojoj su se okupili inicijatori ovih humanitarnih manifestacija i na kojoj je predstavljen rezultat truda umaških volontera velikog srca. Tako su se u petak, 28. prosinca 2018. godine, u Gradskoj vijećnici okupili predstavnici svih humanitarnih manifestacija održanih tijekom 2018. godine, kao i predstavnici donatora sredstava za nabavku radiološkog uređaja, ne bi li simbolički predali donacije namijenjene svojim sugrađanima.

U 2018. godini je tijekom humanitarnih manifestacija, kao i donacija, prikupljeno ukupno 183.751,80 KN, od kojih je 113.725,80  KN namijenjeno za nabavku radiološkog uređaja, dok je ostatak namijenjen brojnim potrebitim obiteljima s područja Umaga. Riječ je o iznosu koji predstavlja snagu zajedništva u našem predivnom gradu Umagu. Svakako je važno napomenuti kako je u akciji prikupljanja sredstava za radiološki uređaj dosad prikupljeno ukupno 362.233,72 KN te smo korak po korak sve bliži cilju. Krajnji cilj je prikupiti barem veći dio od potrebnih milijun kuna za nabavku nove radiološke opreme.

Grad Umag iz godine u godinu predstavlja sve ljepšu pozornicu na kojoj glavne uloge imaju brojni volonteri i donatori koji se zajedničkim snagama zalažu za potrebite sugrađane. Ove humanitarne manifestacije prilika su da Umažanke i Umažani pokažu svoje toplo srce i želju da pomognu bližnjima.