Ured gradonačelnika Grada Umaga, 52470 Umag, Giuseppe Garibaldi 6, P.P. 101

Besplatni telefon: 0800-200-145

tel. © (++385) 052/702-953; 052/702-900 fax:052/741-967

e-mail: ured-gradonacelnika@umag.hr

Umaški mališani oduševljeni ovogodišnjim bogatim programom Dječjeg tjedna

10.10.2017.

Dječji tjedan je uspješno obilježen u Umagu  i ove godine, od 2. do 8. listopada. Prvi se puni tjedan u listopadu već više od 30 godina slavi kao Dječji tjedan, a Društvo „Naša djeca“ Umag sudjeluje u njegovom obilježavanju još od 2000. godine. Svakako, kako naglašavaju iz Društva „Naša djeca“, zanimljiv i šarolik program ne bi bilo moguće  ostvariti bez financijske potpore Grada Umaga, ali i pomoći gradskih institucija Muzeja grada Umaga i POU-a „Ante Babić“. Ujedno, ove se godine u realizaciju programa uključila i hotelska kompanija „Istraturist Umag d.d.“  koja je svojom podrškom bitno obogatila program Dječjeg tjedna.

Prvi dan Dječjeg  tjedna slavi se kao Međunarodni dan djeteta pa su organizatori odlučili djecu našega grada staviti u središte pozornosti te prezentirati njihove slobodne aktivnosti. Ove je godine ples bio u prvom planu pa su se predstavila djeca iz Folklornog društva „Umag“, mažoretkinja i plesne skupine Zajednice Talijana „Sweet dreams“. Šarenim balonima i pravima djeteta ukrašena je maslina u centru grada kako bi se mali sugrađani svakodnevno mogli podsjetiti koja su dječja prava. Tom je prigodom i vlakić neumorno vozio djecu ulicama grada.

Ovogodišnja novost su i posebno izrađeni šećeri za kavu koje krase dječji radovi uz moto „Ljubav djeci prije svega“, a distribuirani su po gradskim ugostiteljskim objektima ne bi li se na svakom kutku odrasle podsjećalo da djeci treba kontinuirano pružati ljubav, jer im je ona najpotrebnija.  

Za najmlađe je Teatar „Oz“ odigrao u vrtićima predstavu „Ključarica“ i uveo ih u čarobni svijet priča koje ne smiju ostati zaboravljene. Priča o kamenu i valu koji se grle te o divovim suzama začarale su naše najmlađe.

Za sve uzraste bila je predstava Dramske skupine DND-a koja djeluje već 12 godina i neumorno stvara nove predstave. Ovogodišnji „Hrvatski Pinokio“ nasmijao nas je i zabavio, a mali glumci pod vodstvom učiteljice Snježane Paripović dobili su glasni aplauz publike koja je dupkom napunila kino dvoranu.

I vikend je bio pun iznenađenja. Već tradicionalno je održana biciklijada te radionice na Istria Granfondu. Posebna poslastica je radionica animacije za djecu 5. i 6. razreda pod vodstvom Pulske filmske tvornice, na kojoj sudjeluje 10 djece koja će naučiti sve faze izrade animiranog filma. Prvi vikend je bio posvećen crtanju i stvaranju priče, dok će se drugi vikend učiti kako sinkronizirati, montirati i završiti jedan animirani film. S nestrpljenjem išćekujemo što će nam ova djeca ispričati u njihovom „crtiću“.

U suorganizaciji s Istraturistom, organiziran je „Astro dan“. Otvorena je zvjezdarnica hotela „Sol Graden Istra“ za dnevno i noćno promatranje, a u obližnjem mini clubu održana su predavanja Akademskog astronomskog društva Rijeka, kao i popratne radionice. „Astro dan“ je zaokružilo predavanje prof. Korlevića te noćno promatranje. Zaljubljenici u astronomiju dobili su priliku popričati sa stručnjacima, dok su ostali dobili zanimljiv uvod u čaroban svijet zvijezda, planeta, meteora i galaksija.

Želja je organizatora bila omogućiti djeci stjecanje novih znanja i ponuditi zanimljiv program za provođenje kvalitetnog vremena roditelja i djece. U ovogodišnjem šarolikom programu svatko je mogao pronaći nešto zanimljivo.