Ured gradonačelnika Grada Umaga, 52470 Umag, Giuseppe Garibaldi 6, P.P. 101

Besplatni telefon: 0800-200-145

tel. © (++385) 052/702-953; 052/702-900 fax:052/741-967

e-mail: ured-gradonacelnika@umag.hr

U Umagu provedene redovne vježbe Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije

05.12.2017.

Građane Umaga su u nedjeljno jutro, 3. prosinca 2017. godine, probudile sirene ekipa hitne medicinske službe, policijskih patrola i interventnih vatrogasnih kola. Iako su zvuci sirena upućivali na najcrnji scenarij, na svu sreću nije se radilo o stvarnom događaju, već o provedbi redovne vježbe Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, u kojoj su, osim djelatnika hitne medicinske službe s područja cijelog poluotoka, sudjelovali i djelatnici drugih hitnih službi, i to Policijske postaje Umag, Javne vatrogasne postrojbe Umag, DVD s područja Bujštine, volonteri Crvenog križa Bujštine te službe Grada Umaga.

Druga je to vježba zbrinjavanja povrijeđenih u masovnoj nesreći organizirana na području Umaga. Prva je organizirana 2015. godine na području Punte, kad se simuliralo spašavanje posjetitelja hotela ugroženog požarom.

Cilj ovakvih vježbi, koje se u skladu sa standardima operativnih postupaka hitnih službi provode dvaput godišnje, jest provjeriti pripremljenost hitnih službi, koordiniranost između prijemno dojavne jedinice Zavoda za hitnu medicinu i službi na terenu, ali i koordiniranost službi hitne medicinske pomoći s drugim hitnim službama.

Budući da se kod svake vježbe simulira masovna nesreća, ovog puta se radilo o napadu iz vatrenog oružja tijekom održavanja koncerta, kojom je prilikom nastradao veliki broj sudionika. Ujedno, nastradala je i ekipa hitne medicinske službe koja je bila zadužena za osiguranje koncerta, a zbog neprestane pucnjave iz vatrenog oružja, druge službe hitne medicinske pomoći nisu bile u mogućnosti prići mjestu nesreće. Iz navedenog je razloga bilo potrebno da službenici Policijske postaje Umag svladaju napadača, čime su stvoreni uvjeti za pružanje pomoći unesrećenima.

Organizaciju cjelokupne vježbe koordinirala je voditeljica umaške ispostave Zavoda za hitnu medicinu IŽ Jovanka Popović Glavičić.

Obavijesti

Sve obavijesti

Novosti

Sve novosti

Događanja

Sva događanja