Ured gradonačelnika Grada Umaga, 52470 Umag, Giuseppe Garibaldi 6, P.P. 101

Besplatni telefon: 0800-200-145

tel. © (++385) 052/702-953; 052/702-900 fax:052/741-967

e-mail: ured-gradonacelnika@umag.hr

Svečano otvoren novi umaški Trg 1. svibnja

01.08.2019.

Potpuno novi umaški trg, Trg 1. svibnja, svečano je otvoren u večernjim satima 31. srpnja 2019. godine. Novi trg svakako možemo nazvati trgom noviteta i kreativnosti, obzirom da je svojom vizurom i sadržajem, kao i budućim događanjima, obogatio i znatno uljepšao srce našeg Umaga.

Svečanom su otvorenju Trga 1. svibnja prisustvovali brojni građani i turisti koji su uživali u legendarnom koncertu Đanija Stipaničeva, nakon kojeg je slijedio koncert domaćeg afirmiranog benda „Screaming Wheels“ koji su brojnu publiku oduševili svojim jedinstvenim izvedbama.

Investicija izgradnje Trga 1. svibnja u iznosu od preko 10 milijuna kuna, obuhvatila je radove rekonstrukcije postojeće komunalne infrastrukture (fekalna odvodnja, oborinska odvodnja, vodovod, elektronička komunikacijska infrastruktura (eki) i elektroenergetske instalacije), izgradnje nove infrastrukture (javna rasvjeta, kamere, wi-fi, ozvučenje, nova oborinska odvodnja, novi eki), izvođenja parternog uređenja oko 2100 m2 trga kamenom, kao i hortikulturalno uređenim i kamenom obloženim žardinjerama. Ujedno, izgrađen je vertikalni vrt sa 950 trajnih sadnica s navodnjavanjem, što predstavlja jedinstveni hortikulturni detalj te daje cijelom području dodatni prirodni sadržaj. Osim navedenog, uređen je otok s palmom na mjestu cedara, uvrštene klupe modernog dizajna uz sam drvored hrasta crnike, izgrađena je fontana s 27 mlaznica i LED rasvjetom te su otklonjene sve postojeće arhitektonske barijere koje su predstavljale veliki problem građanima sa smanjenom pokretljivošću, odnosno određenim stupnjem invaliditeta.

Tijekom radova, na području je Trga otkriveno neprocjenjivo nalazište, arheološko bogatstvo. Naime, riječ je o izvanrednom otkriću za sve nas i za bogatu povijest našega grada. Na sjeveroistočnoj strani lokaliteta, uz zgradu Turističke zajednice, utvrđeni su ostaci srednjovjekovnih zidina, točnije onih zidina koje u arhivskim podacima nalazimo pod nazivom „drugi pojas“ gradskih zidina sagrađenih u 14. stoljeću,  s čijom je gradnjom omogućeno stvaranje srednjovjekovnog borga, tada novog predgrađa. Na mjestima nalazišta naznačeni su obrubi zidina te će za sugrađane i turiste biti izrađena i informativna tabla s detaljnim opisom rezultata nalazišta te izgledom istoga u tijeku istraživanja.

„Do sada na ovom prostoru grada nisu bila vršena terenska istraživanja te se ovim zaštitnim arheološkim istraživanjem po prvi puta mogu utvrditi granice razvoja grada u srednjovjekovno i novovjekovno vrijeme (od 13. do 18. st.). Prilikom istraživanja pronađena je i velika količina kasnoantičkog materijala (keramika, kosti, staklo, kovanice) koji bi mogao sugerirati postojanje burnog i dinamičnog života na tom području puno ranije nego se pretpostavljalo.“ objasnila je arheologinja Muzeja grada Umaga Anika Mijanović u okviru istraživanja.

Na drugoj strani Trga 1. svibnja, koji dijelom prelazi na Trgovačku ulicu, obnovljeni su obrubi tlocrta crkve Majke Božje Žalosne (Addolorata) izgrađene tijekom srednjeg vijeka.  Crkva je srušena 1954. godine radi novog regulacijskog plana grada, a obrubi tlocrta predstavljaju spomen na nju i umašku bogatu povijest.

U svakom slučaju, novi trg je oduševio brojne posjetitelje, obzirom na igre svjetala, čistoću, uređenost i njegovu praktičnost. Ovaj će trg, uz naš glavni Trg slobode, predstavljati dodatno mjesto okupljanja i održavanja raznih manifestacija u dnevnom i večernjem izdanju. Zahvaljujući novom trgu, godišnji će program manifestacija biti još dinamičniji, zanimljiviji i privlačniji.

Brojnoj se publici prilikom svečanog otvorenja obratio gradonačelnik Vili Bassanese koji se zahvalio sugrađanima na strpljenju tijekom izgradnje ovog prekrasnog novog trga koji je dodatno uljepšao naš grad, a centar pretvorio u još ljepše, atraktivnije i ugodnije mjesto za građane i turiste.

„Trg 1. svibnja rezultat je našeg timskog, sustavnog, promišljenog rasta i razvoja grada Umaga. Izuzetno sam ponosan što smo izgradnjom novog trga upravo mi, kao generacija, obilježili budući razvoj grada, ali i ostavili trag u njegovoj povijesti. Naime, ovakvi impresivni trgovi stvaraju se jednom u stotinu i više godina, stoga sam ponosan što smo upravo mi sudionici današnjeg događaja. Izjave posjetitelja Umaga koji se vraćaju jednom godišnje najbolja su potvrda velikih iskoraka u razvoju našeg grada. Trudimo se Umag pretvoriti u što ljepše i ugodnije mjesto za život naših sugrađana, ali i boravak naših turista. Stoga sam danas posebno ponosan jer smo dovršili još jedan iznimno veliki i važan projekt za Umag i naše Umažane.“ izjavio je gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese na samom svečanom otvorenju Trga.