Ured gradonačelnika Grada Umaga, 52470 Umag, Giuseppe Garibaldi 6, P.P. 101

Besplatni telefon: 0800-200-145

tel. © (++385) 052/702-953; 052/702-900 fax:052/741-967

e-mail: ured-gradonacelnika@umag.hr

Spektakularni Festival rukometa u Europskom gradu sporta 2018.

15.05.2018.

Kao logičan slijed događanja u „Europskom gradu sporta 2018.“, Umag je od 7.-13. svibnja 2018. godine tradicionalno bio domaćin prave rukometne poslastice, Festivala rukometa. Tijekom manifestacije odigrano je niz završnica, a svaka je utakmica predstavljala pravi spektakl podržan od strane brojne publike koja nije krila oduševljenje.

U završnim utakmicama ovogodišnjeg natjecanja za Kup Hrvatske, odigranih u subotu 12. i nedjelju 13. svibnja 2017. godine u Umagu, rukometašice Lokomotive iz Zagreba te rukometaši PPD-a Zagreb nadmašili su svoje protivnike te osvojili ovogodišnje Kupove Hrvatske.

Rukometašice Lokomotive su već u prvom poluvremenu stigle do visoke prednosti nad braniteljicama naslova, koprivničkom Podravkom Vegetom, i tako osigurale peti naslov u Kupu. „Lokosice“ su tako podigle pehar nakon četiri godine kada su, također u Umagu, slavile protiv Zameta.

Kod seniora, po 25. put u povijesti rukometaši PPD-a Zagreb podigli su pehar osvajača Kupa Hrvatske. U finalu su protiv svog najvećeg rivala Nexe-a slavili s 27:18. Susret je bio neizvjestan gotovo do 45. minute, ali onda se igra Nexe-a počela raspadati pa je Zagreb stigao do lagane pobjede. Za Umažane je ovo finale imalo posebno značenje, jer je u ekipi svakog od finalista igrao po jedan Umažanin. Za Nexe je igrao Marko Buvinić, dok je za ekipu PPD-a igrao Valentino Ravnić, oba bivša igrača Rukometnog kluba Umag, na što su umaški Klub, kao i Umažani općenito, neopisivo ponosni.

Na Festivalu rukometa rukometaši PPD-a Zagreba su u polufinalu Kupa Hrvatske odmjerili snage s domaćinom, što je za umašku publiku predstavljalo dodanu vrijednost ovog Festivala. Zagrepčani su ipak bili moćniji od Umažana te su rezultatom 39:24 otvorili vrata ka finalu.

Tijekom Festivala rukometa u Umagu se odigravala i završnica Prvenstva Hrvatske za djevojke 2004. i mlađe te dječake 2000. i mlađe. U ženskoj su konkurenciji ove godine osvojili djevojke iz Rukometnog kluba Podravka, koje su s rezultatom 16:15 u finalu nadvladale rukometašice Ženskog rukometnog kluba Split, dok su kod dječaka najbolji bili rukometaši PPD-a Zagreb, koji su bili bolji od Rukometnog kluba Balić-Metličić, što je i dokazao rezultat 24:19.

U Umagu se tijekom Festivala rukometa održavao i tradicionalni seminar za suce gdje su se suci uz stručno vodstvo dodatno usavršavali ne bi li se zadržao kontinuitet kvalitete u svijetu rukometnog suđenja.

Pobjedničke su pehare tijekom Festivala rukometa u ime Grada Umaga dijelili gradonačelnik Vili Bassanese te njegov zamjenik Ivan Belušić. HRS je i ove godine izrazio veliko zadovoljstvo vrhunskom organizacijom te kontinuirano dobrom suradnjom s Gradom Umagom, Europskim gradom sporta 2018.

Izvor: HRS