Ured gradonačelnika Grada Umaga, 52470 Umag, Giuseppe Garibaldi 6, P.P. 101

Besplatni telefon: 0800-200-145

tel. © (++385) 052/702-953; 052/702-900 fax:052/741-967

e-mail: ured-gradonacelnika@umag.hr

S ciljem u Umagu završeno 15. izdanje međunarodne biciklističke utrke „Istarsko proljeće“

12.03.2018.

Tradicionalna međunarodna biciklistička utrka „Istarsko proljeće“ održana od 8. – 11. ožujka 2018. godine širom Istre, okončana je u Umagu velikom ukupnom pobjedom Norvežanina Kristera Hagena. Nakon Trofeja Umag, prvog dana prologa „Istarskog proljeća“ na umaškoj obali, kao i njegove finalne etape s ciljem u umaškom Stella Marisu, zaokružen je jedan uspješan umaški biciklistički ciklus u organizaciji Biciklističkog kluba Meridiana Kamen Pazin, uz pomoć i potporu Grada Umaga i Turističke zajednice grada Umaga.

Međunarodna etapna utrka „Istarsko proljeće“ nalazi se u kalendaru Svjetske biciklističke organizacije i boduje se za Svjetski kup. Sama utrka krenula je već tradicionalnim prologom koji se vozio u Umagu, da bi potom u tri etape utrka povezala Poreč, Pazin, Labin, Motovun, Vrsar i Umag prolazeći velikim dijelom istarskog poluotoka, čime se na najljepši način promoviraju ljepote našeg kraja. Vremenski uvjeti nisu bili naklonjeni ove godine, no 176 iskusnih biciklista iz 29 momčadi Europe, Azije i Sjeverne Amerike, uspjeli su odraditi ovu zahtjevnu utrku.

Drugo mjesto u generalnom poretku osvojio je Danac Kasper Asgreen (Virtus Cycling), dok je treći bio Slovenac Tadej Pogačar (Ljubljana Gusto Xaurum). Majicu za najboljeg sprintera zadržao je Švicarac Lionel Taminiaux (Ago Aqua Service), dok je u poretku za brdaše Slovenac Tadej Pogačar, bijegom u posljednjoj etapi, uspio stići do ključnih bodova na usponu za Novu Vas i osvojiti majicu. Od hrvatskih vozača najbolji su bili Radoslav Rogina (Adria Mobil) osvojivši visoko 7. mjesto te Josip Rumac (Meridiana Kamen) koji je zauzeo 22. mjesto.

Pobjednik zadnje etape bio je Latvijac Emils Liepens (One Pro), ispred Talijana Filippa Fortina (Felbermayr Simplon Wels) te Nijemca Maxa Kantera (Development Sunweb). Od hrvatskih vozača najuspješniji je bio Bruno Maltar (Meridiana Kamen) koji je osvojio 29. mjesto.

Na svečanom proglašenju pobjednika, najboljima je nagrade uručio zamjenik gradonačelnika Grada Umaga Ivan Belušić koji je svim učesnicima čestitao na izvrsnim rezultatima te im se ovom prilikom zahvalio što promoviraju biciklizam i zdrav način života u Umagu i šire.