Ured gradonačelnika Grada Umaga, 52470 Umag, Giuseppe Garibaldi 6, P.P. 101

Besplatni telefon: 0800-200-145

tel. © (++385) 052/702-953; 052/702-900 fax:052/741-967

e-mail: ured-gradonacelnika@umag.hr

Potpisani ugovori u okviru projekta izgradnje novih 120 stanova Programa društveno poticane stanogradnje (POS) u Umagu

11.02.2019.

Nakon tri izgrađene zgrade iz Programa društveno poticane stanogradnje, u okviru kojih je po poticanim cijenama našim građanima prodano 122 stana, Grad Umag je nedavno pokrenuo i proceduru projekta izgradnje četvrte zgrade na području Umaga. Tako je u ponedjeljak, 11. veljače 2019. godine u prostorijama umaške Gradske vijećnice upriličeno svečano potpisivanje ugovora u okviru projekta izgradnje novih 120 stanova. Na svečanosti su, uz predstavnike Grada Umaga,  prisustvovali i potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja, g. Predrag Štromar te direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama, g. Slavko Čukelj.

Predugovor o međusobnim pravima i obvezama u pogledu izgradnje građevine prema provedbenom programu društveno poticane stanogradnje te Ugovor o prijenosu prava vlasništva potpisali su gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese te direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Slavko Čukelj.

Kad imate izgrađen i realiziran sustav predškolskog odgoja koji daje svoje rezultate, odnosno povećanje broj djece u zajednici, onda počnete razmišljati o socijalnoj politici mladih. Uz gospodarstvo i otvaranje novih radnih mjesta, što u Umagu nije upitno, naročito u sezoni kad imamo manjak kadrova i postoji potreba za popunjavanjem velikog broja novih radnih mjesta, tada morate razmišljati i o poticanoj stanogradnji jer ona predstavlja najbolji model kako bi mlade obitelji ostale te tražile svoju budućnost upravo u Umagu.“ izjavio je gradonačelnik Vili Bassanese.

Grad Umag i APN su pokrenuli proceduru realizacije izgradnje četvrte POS zgrade još u lipnju 2018. godine. Nakon obrade svih pristiglih molbi, u siječnju 2019. godine formirana je Konačna lista reda prvenstva objavljena i na službenoj web stranici Grada Umaga. Nakon potpisivanja dvaju vrlo značajnih dokumenata kojima je omogućen nesmetani nastavak projekta izgradnje navedene zgrade, slijedi procedura izrade projektne dokumentacije, prezentacija stanova kupcima s Konačne liste prvenstva te početak realizacije izgradnje koji se sastoji od više faza.

U Istri je do sad izgrađeno 393 stana po modelu Programa društveno poticane stanogradnje.“ naveo je direktor APN-a Slavko Čukelj. Uzmemo li u obzir da je od navedenih 393 stana samo u Umagu izgrađeno 122, jasno je vidljivo kako Grad Umag prednjači u odnosu na ostale jedinice lokalne samouprave u Istarskoj županiji, obzirom da Umag ostvaruje udio od čak 31% ukupnog broja POS stanova.

U proceduri je Zakon o POS-u kojeg nam je želja donijeti prije ljeta. Ovi su stanovi namijenjeni mladim ljudima koji trebaju riješiti stambeno pitanje, koji trebaju ostati u Hrvatskoj te ovdje doprinositi i gospodarstvu. Zato nam je cilj smanjiti špekulativne mjere na najmanju moguću razinu.„ naglasio je ministar Štromar.

Poticana stanogradanja je jedna vrlo važna karika u nizu mjera demografske obnove koje provodi Grad Umag. Uz projekt besplatnih vrtića, ovim projektom izgradnje 120 stanova cijenom za trećinu povoljnijih od tržišnih, otprilike 300-tinjak naših sugrađana riješit će svoju važnu životnu potrebu stanovanja. Grad Umag svojim projektima kontinuirano stvara uvjete u kojima će se za manji novac dobiti veća materijalna, socijalna i društvena vrijednost te kvaliteta života. Time će  potreba za odlaskom biti minimalna, odnosno želja za ostankom ili dolaskom u Umag biti sve veća. Da smo na pravom putu govori niz priznanja na državnoj razini za našu politiku demografske obnove, socijalnu i politiku mladih.

 

Izvor fotografija: Ured grada i TV Istra