Ured gradonačelnika Grada Umaga, 52470 Umag, Giuseppe Garibaldi 6, P.P. 101

Besplatni telefon: 0800-200-145

tel. © (++385) 052/702-953; 052/702-900 fax:052/741-967

e-mail: ured-gradonacelnika@umag.hr

Otvoreno pismo Premijeru_COVID 19

13.03.2020.

Poštovani gospodine predsjedniče Vlade,

u okviru nadasve neizvjesne situacije koja je pogodila kako svijet, tako i Republiku Hrvatsku, dozvolite mi da Vas zamolim za žurno donošenje dodatnih mjera za sprječavanje daljnjeg širenja virusa COVID-19 na području Istarske županije. Kao Gradonačelnik Umaga, najzapadnijeg grada Hrvatske, koji je i najbliži najvećem žarištu u Europi, zabrinjava nas i drastično povećanje broja zaraženih u Sloveniji, iz koje građani na dnevnoj osnovi dolaze u Istarsku županiju, a za koje praktično ne vrijede strože kontrole.

U ime svih građana Grada Umaga zahvaljujem na svemu sto ste Vi, kao Premijer, resorni ministri i stožeri civilne zaštite Republike Hrvatske i Istarske županije poduzeli u zaštiti života naših sugrađana. No, situacija na našem graničnom području je daleko od zadovoljavajuće. Svjesni ranjivosti sustava i mjera koje su do sada uvedene, zasigurno ne možemo u kraćem roku očekivati pozitivne rezultate ukoliko ne uvedemo dodatne i strože mjere te time ograničimo kretanje stanovništva izvan najnužnijeg potrebnog.

Poštovani gospodine Premijeru,

istinski shvaćam da vas možda mojom zamolbom stavljam u nezavidan položaj, no okolnosti su takve da je to u Vašoj ingerenciji.

Moje su ovlasti kao Gradonačelnika ograničene, no moja je dužnost zamoliti Vas i obavijestiti da, poučeni iskustvom susjedne Italije i Slovenije, je došao trenutak u kojem ćemo dodatnim  strožim preventivnim mjerama zaštititi građane.

Ovim putem apeliram da se u cilju ograničavanja širenja epidemije koronavirusom pristupi dodatnim zaštitnim mjerama, točnije da se na području Umaga, odnosno Istarske županije, u iduća dva tjedna

- zabrani rad svih hotelijerskih, ugostiteljskih i trgovačkih djelatnosti, izuzev onih koje su potrebne za zadovoljenje osnovnih životnih potreba građana.

To jest drastična mjera, no jedina koja u ovom trenutku može zaštiti naše građane od još drastičnijih posljedica.

 

S poštovanjem,

Vili Bassanese

gradonačelnik Grada Umaga