Ured gradonačelnika Grada Umaga, 52470 Umag, Giuseppe Garibaldi 6, P.P. 101

Besplatni telefon: 0800-200-145

tel. © (++385) 052/702-953; 052/702-900 fax:052/741-967

e-mail: ured-gradonacelnika@umag.hr

Međunarodni dan starijih osoba obilježen uz bogat program u Domu „Atilio Gamboc“ Umag

02.10.2019.

Grad Umag i Dom za starije i nemoćne osobe „Atilio Gamboc“ Umag su u utorak, 1. listopada 2019. godine priredili prijem i tradicionalnu proslavu dana posvećenog sugrađanima treće životne dobi. Bogat kulturno-umjetnički program oduševio je mnogobrojne uzvanike, goste i štićenike Doma. U ime Grada Umaga svečanosti su prisustvovali gradonačelnik Vili Bassanese, njegovi zamjenici, kao i predstavnici Sindikata umirovljenika Hrvatske i Hrvatske stranke umirovljenika.

U svojim su pozdravnim govorima gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese i ravnateljica Doma Diana Lekić istaknuli važnost obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba, vrijednost koju građani treće životne dobi predstavljaju za našu sredinu te brigu i skrb koju im Grad Umag pruža ne bi li i u svojim kasnijim godinama uživali u što kvalitetnijem i bezbrižnijem životu. 

„Grad Umag je za svoje umirovljenike izgradio jedinstveni sustav pogodnosti i skrbi za Hrvatske prilike. Primjer je to najbolje pozitivne prakse s kojim možemo svi biti ponosni. Rezultat je to dugogodišnjeg iskustva i rada koji pokazuje kako gradovi mogu konkretno pomoći svojim umirovljenicima. Svi mi koji vodimo brigu o vama razumjeli smo da je to prije svega naša moralna obveza, stoga svakodnevno promičemo i osmišljavamo programe koji omogućuju aktivno društveno sudjelovanje, samo ispunjenje i neovisnost. I stoga veliko Hvala svima koji dnevno rade ne bi li održali postignute standarde, na koje sam kao gradonačelnik, ali i kao građanin Grada Umaga, izrazito ponosan.“ istaknuo je Bassanese u svom obraćanju.

Nakon službenog dijela programa, slijedio je program obogaćen recitacijama, pjevanjem, sviranjem i plesom kojima su se predstavili vrijedni učenici umaških osnovnih škola i glazbene škole OŠ Marije i Line, plesna skupina „Zvjezdice 50+“, ženska vokalna skupina „Romansa“ te štićenici doma „Atilio Gamboc“ Umag.

Neke od pogodnosti za umaške umirovljenike koje naglašavamo jesu: sufinanciranje troškova stanovanja, jednokratna novčana pomoć umirovljenicima koji zbog trenutačnih materijalnih teškoća nisu u mogućnosti podmiriti osnovne životne potrebe, besplatne terapije limfne drenaže, mogućnost osiguranja usluge sanitetskog prijevoza, usluga pomoći u kući, financijska potpora Grada Umaga, takozvana božićnica, koja se utvrđuje u iznosima od 1.000,00 kuna pa sve do 4.000,00 kuna godišnje, ovisno o ukupnim mjesečnim prihodima po članu umirovljeničkog kućanstva, razne besplatne aktivnosti u okviru programa POU Umag, te mnoge druge.

Kako je najveći problem u Istri nedostatak kapaciteta i dugogodišnja lista čekanja za smještaj u županijske domove za umirovljenike, s ciljem rješavanja navedenog problema, Grad Umag je o svom trošku u cijelosti izgradio svoj dom za umirovljenike. Naime, Grad Umag i dalje sukladno zakonu sufinancira rad 4 županijska doma, neovisno o izgrađenom vlastitom domu, čiji rad ne sufinanciraju ni država ni županija. 

Grad Umag, kao sredina koja se nalazi na samom vrhu top ljestvice gradova u Hrvatskoj s najboljim uvjetima života, s ponosom se diči i činjenicom kako Umažanke i Umažani koji pripadaju skupini treće životne dobi, imaju osigurane nadstandardne uvjete, u čemu Umag daleko prednjači u odnosu na ostale gradove Lijepe naše.

Na sljedećoj poveznici možete preuzeti knjižicu „Pogodnosti i skrb za umirovljenike Grada Umaga“.