Ured gradonačelnika Grada Umaga, 52470 Umag, Giuseppe Garibaldi 6, P.P. 101

Besplatni telefon: 0800-200-145

tel. © (++385) 052/702-953; 052/702-900 fax:052/741-967

e-mail: ured-gradonacelnika@umag.hr

„Manjine svome gradu“ – večer glazbe i emocija

10.05.2018.

U srijedu 9. svibnja 2018., Umag je u velikom stilu proslavio Dan Europe te na najbolji način oživio geslo „ujedinjeni u različitosti“. Umaške su nacionalne manjine i zajednice Talijana brojnoj publici priredile priredbu tijekom koje su glazba i recitacije odjekivale prepunim trgom te mamile osjećaje ponosa i zajedništva.

 

Program je započeo u 19:00 sati s nastupom zbora Zajednice Talijana „Fulvio Tomizza“ Umag te recitacijom „Moja Istra“ Milunke Medojević, članice Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore Bujštine. Slijedili su nastupi ženskog zbora Slovenskog kulturnog društva AJDA Umag te mješovitog zbora Zajednice Talijana Babići. Članica SKD „Prosvjeta“ Umag Nada Klaj odabrala je divnu recitaciju Desanke Maksimović „Strepnja“, dok su članovi mješovitog zbora Zajednice Talijana Materada predstavili dio svog glazbenog repertoara. Sam kraj bio je rezerviran za zbor „Gajret“ koji od 2014. godine djeluje pri Nacionalnoj zajednici Bošnjaka Bujštine.

Manifestaciji se priključila i Zajednica Albanaca Umag, kao i Zajednica Talijana Savudrija koja je u sali „Circola“ za sve posjetitelje pripremila kratki film o savudrijskom svjetioniku i povijesti dugoj čak 200 godina.

Nakon kulturno-umjetničkog dijela, program se nastavio s bogatom i nadasve odličnom gastro ponudom za koju su se pobrinuli članovi nacionalnih manjina.

„Činjenica da u Umagu, od gotovo 15.000 stanovnika, njih 30% pripada nekoj od preko dvadeset nacionalnih manjina, čini nas izuzetno ponosnima. Grad Umag živi multietničnost i multikulturalnost, a riječ «zajedništvo» ovdje nije samo fraza.“, izjavio je gradonačelnik Bassanese, koji je, uz svoje zamjenike Maura Jurmana i Florianu Bassanese Radin, podržao ovo fantastično druženje u organizaciji umaških nacionalnih manjina.