Ured gradonačelnika Grada Umaga, 52470 Umag, Giuseppe Garibaldi 6, P.P. 101

Besplatni telefon: 0800-200-145

tel. © (++385) 052/702-953; 052/702-900 fax:052/741-967

e-mail: ured-gradonacelnika@umag.hr

Istarski gradovi i Županija zajedno za zdravstvo i gospodarstvenike: uvode se mjere pomoći

19.03.2020.

Kako borba s pandemijom koronavirusa postaje sve ozbiljnija, svi istarski gradovi i Županija sjeli su za stol i zajedno, jednoglasnom odlukom, donijeli niz mjera pomoći za gospodarstvenike, koji će najviše pretrpjeti štete novonastale situacije u svijetu i državi, ali  i dogovorili financijsku pomoć u okviru nabave zaštitne opreme i ostalih potrebnih sredstava za zdravstvene djelatnike.  

Uslijed preporuka nacionalnog Stožera civilne zaštite, najavljena konferencija za medije se nije održala, već je paket mjera istarskih gradonačelnika predstavljen u live prijenosu na društvenim mrežama. Tako su se danas, 19 ožujka 2020. godine, javnosti obratili župan Istarske županije Fabrizio Radin, gradonačelnik Pule Boris Miletić te gradonačelnik Umaga Vili Bassanese.

U cilju pomoći i rasterećenja privatnog sektora na području Istarske županije, posebice obrtnika, poljoprivrednika, malih i mladih poduzetnika, predložen je set mjera pomoći gospodarstvu kojima se želi dati poticaj za zadržavanje radnih mjesta, ali i za rješavanje problema nelikvidnosti onima čije je poslovna aktivnost smanjena uslijed epidemije. Istarska županija i istarski gradovi ujedinjeni su u stavu da je zdravlje ljudi na prvome mjestu te da ne treba čekati završetak zdravstvene krize da bi se počelo razmišljati o posljedicama na gospodarstvo.

Uz mjere pomoći utvrđene na razini Vlade Republike Hrvatske, gospodarstvenici na području gradova Istarske županije moći će zatražiti:

1)        Odgodu plaćanja izdanih računa za Komunalnu naknadu do 30. lipnja 2020. godine za one poduzetnike koji su obuhvaćeni mjerama ograničenja rada i ponašanja navedenih u Odluci Županijskog stožera civilne od 14.03.2020., te Odlukom o  mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 19.03.2020.

2)        Obročno plaćanje temeljem izdanih Rješenja za Komunalni doprinos od 01.03.2020. do normalizacije poslovanja i obustave svih mjera zabrane (na rok do 6 mjeseci).

3)        Oslobađanje plaćanja na temelju izdanih Rješenja na Porez na korištenje javnih površina u cijelosti od 01.03.2020. do normalizacije poslovanja i obustave svih mjera zabrane za one poduzetnike koji su obuhvaćeni mjerama ograničenja rada i ponašanja navedenih u Odluci Županijskog stožera civilne zaštite od 14.03.2020. te Odlukom o  mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 19.03.2020.

4)        Smanjenje zakupa poslovnih prostora u vlasništvu Jedinice lokalna samouprave mjesec ožujak u iznosu od 50% za one poduzetnike koji su obuhvaćeni mjerama ograničenja rada i ponašanja navedenih u Odluci Županijskog stožera civilne zaštite od 14.03.2020. Ujedno, navedeni zakupoprimci mogu smanjenu zakupninu za mjesec ožujak platiti u obrocima.

5)        Oslobađanje plaćanja Poreza na potrošnju od 01.03.2020. do normalizacije poslovanja i obustave svih mjera zabrane za one poduzetnike koji su obuhvaćeni mjerama ograničenja rada i ponašanja navedenih u Odluci Županijskog stožera civilne zaštite od 14.03.2020., te Odlukom o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 19. 03.2020.

6)        Odgoda plaćanje izdanih računa za Naknadu za uređenje voda do 30. lipnja 2020. godine za one poduzetnike koji su obuhvaćeni mjerama ograničenja rada i ponašanja navedenih u Odluci Županijskog stožera civilne zaštite od 14.03.2020., te Odlukom o  mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 19. 03.2020.

7)        Odgoda izdavanja Rješenja i naplate za Spomeničku rentu.

8)        Odgoda plaćanja i umanjenje Koncesijskih odobrenja na pomorskom dobru.

9)        Osim Grada Umaga, koji svojim stanovnicima osigurava besplatne vrtiće, ostali istarski gradovi sufinancirat će troškove „hladnog pogona“ programa predškolskog odgoja privatnim ustanovama i obrtima za dadilje za period od 13. ožujka do 14. travnja 2020. godine, odnosno do prestanka trajanja ograničenja rada predškolskih ustanova i drugih oblika skrbi o djeci.

Također, kako bi se pomoglo zdravstvenim djelatnicima te sustavu hitne medicinske pomoći u Istarskoj županiju, gradovi će na raspolaganje staviti Proračunsku pričuvu za potrebe nabave zaštitne opreme i ostalih potrebnih sredstava, kako bi se omogućio nesmetan i siguran rad našim zdravstvenim djelatnicima.       

Tako će Istarska županija i gradovi nabaviti zaštitni materijal i opremu za potrebe zdravstvenih ustanova čiji je osnivač Istarska županija i to: Opće bolnice Pula, Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ Rovinj – Rovigno, Istarskih domova zdravlja, Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije i Istarskih ljekarni, a kako slijedi:

- gradovi s manje od 10.000 stanovnika iznos od 100.000,00 kuna (Buje, Novigrad, Vodnjan, Buzet, Pazin)

- gradovi s 10.000 i više stanovnika iznos od 200.000,00 kuna (Umag, Poreč, Rovinj, Pula, Labin)

- Istarska županija iznos od 300.000,00 kuna.