Ured gradonačelnika Grada Umaga, 52470 Umag, Giuseppe Garibaldi 6, P.P. 101

Besplatni telefon: 0800-200-145

tel. © (++385) 052/702-953; 052/702-900 fax:052/741-967

e-mail: ured-gradonacelnika@umag.hr

Gradonačelnik Umaga panelist 10. susreta gradonačelnika i poduzetnika

24.11.2018.

Gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese i ove je godine pozvan kao panelist i primjer dobre prakse na desetom godišnjem Susretu gradonačelnika i poduzetnika – 48 SATI, a koji se održava od 21. do 23. studenoga u Splitu u organizaciji Udruge gradova u Republici Hrvatskoj i poslovnog tjednika Lider.

Susret je i ove godine okupio one čija je suradnja od vitalne važnosti za razvoj i napredak lokalnih zajednica – gradonačelnike, poduzetnike te predstavnike Vlade. Na skupu je ukazano na razvojnu ulogu gradova, odnosno kako i koliko gradovi privlače investicije, te raspravljano o tome kako je moguće unaprijediti konkurentnost gradova. U okviru navedenog, predstavljeni su i dobri primjeri, odnosno gradovi u Hrvatskoj i inozemstvu koji su ugradili poduzetničku klimu u trajni održivi razvoj i time profitirali.

Tako je 23. studenog i gradonačelnik Umaga sudjelovao na vrlo dinamičnoj i zanimljivoj fokus raspravi o gospodarenju otpadom.  Raspravi su prisustvovali i gđa. Anamarija Matak, pomoćnica ministra za procjenu utjecaja na okoliš i održivo gospodarenje otpadom pri Ministarstvu zašite okoliša i energetike, g. Dubravko Ponoš, direktor Fonda zaštite okoliša i energetske učinkovitosti, g. Renato Krulčić, gradonačelnik Pazina, g. Siniša Radiković iz Prekoma – Prelog te gđa. Rima Joujou Deljkić, voditeljica odjela za novinstvo i medije-predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj.

Od Kaštijuna do održivih rješenja u praksi, Bassanese je nazočnima predstavio projekt održivog razvoja „Umag Smart City-Green City“ te istaknuo kako je Umag  već krajem 2014. godine, uz pretovarnu stanicu, otvorio jedinu sortirnicu u Istri i prvu u Hrvatskoj. Štoviše, Umag je prvi i jedini grad u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji koji je potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt sanacije odlagališta otpada te tako projektom sanacije odlagališta Donji Picudo – istok postao grad primjer svim jedinicama lokalne samouprave na području Istarske i Primorsko-goranske županije.

Sudjelovanje na 10. Susretu gradonačelnika i poduzetnika predstavlja dodatnu potvrdu da se Grad Umag nalazi na dobrom putu te kako svojim građanima osigurava zdravu i sigurnu sredinu za život.