Ured gradonačelnika Grada Umaga, 52470 Umag, Giuseppe Garibaldi 6, P.P. 101

Besplatni telefon: 0800-200-145

tel. © (++385) 052/702-953; 052/702-900 fax:052/741-967

e-mail: ured-gradonacelnika@umag.hr

Grad Umag sudjelovao na trećoj konferenciji posvećenoj Alzheimerovoj bolesti

18.12.2017.

Predstavnici Grada Umaga i Doma za starije i nemoćne osobe „Atilio Gamboc“ Umag, zajedno su s predstavnicima ostalih partnera uključenih u Projekt „Demenca aCROsSLO“, sudjelovali na trećoj po redu konferenciji posvećenoj Alzheimerovoj bolesti, održanoj u Zagrebu  8. i 9. prosinca 2017. godine, u organizaciji Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest HUAB.

U okviru konferencije, koja je okupila preko dvjesto stručnjaka iz područja skrbi o osobama starije životne dobi, govorilo se o mogućnostima koje su dostupne kako bi osobe s demencijom što je dulje moguće ostale u vlastitom domu, o psihičkim i ponašajnim simptomima i njihovom liječenju, o ulozi referentnog centra Ministarstva zdravstva RH za kognitivnu neurologiju i neurofiziologija, pravima osoba s demencijom i njihovih skrbnika, dijagnostici demencije u primarnoj zdravstvenoj praksi, o iskustvima i potrebama neformalnih njegovatelja i slično.

Drugi dan događanja bio je posvećen prekograničnom događanju i predstavljanju projekta Demenca aCROsSLO, koji se provodi na prekograničnom području Republike Slovenije i Republike Hrvatske. Namjera predstavljanja projekta bila je upoznati stručnu javnost, predstavnike domova koji skrbe o osobama s demencijom i predstavnike jedinica lokalne samouprave s aktivnostima i ciljevima projekta. Projekt je predstavila voditeljica projekta Alenka Volk iz Doma umirovljenika Izola, o komunikaciji je govorila Tatjana Cvetko iz Nacionalnog zavoda za javno zdravlje Republike Slovenije, o prekograničnim skupinama i edukaciji djelatnika domova koji skrbe o osobama s demencijom govorio je Tomislav Huić, dok je o optimizaciji usluga pomoći u kući govorila Suvada Čatak iz Obalnog doma umirovljenika Koper.

Kako je Grad Umag jedini grad uključen u provedbu projekta, o ulozi jedinica lokalne samouprave u stvaranju boljih uvjeta za življenje osoba s demencijom i optimizaciji uvjeta za življenje osoba s demencijom govorio je pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Umaga Slaviša Šmalc, a o uvođenju usluge pomoći u kući na području Grada Umaga ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe „Atilio Gamboc“ Diana Lekić.

Upravo nadovezujući se na temu uloge jedinica lokalne samouprave u stvaranju uvjeta za ugodniji život osoba s demencijom, tijekom dvodnevnog događanja pokrenuta je inicijativa Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest „Prijatelj demencije Hrvatska“ koja se odnosi na fizičke osobe te „Demenciji prijateljska zajednica“ koja se odnosi na zajednice u kojima žive osobe s demencijom. Kako inicijativa „Demenciji prijateljska zajednica“ podrazumijeva stvaranje uvjeta za poboljšanje života osoba oboljelih od različitih oblika demencije, ali i njihovih obitelji, Gradu Umagu je, uzimajući u obzir sve što je učinio na poboljšanju sustava skrbi o osobama s demencijom, ponuđeno da nakon Zagreba, bude drugi grad u Republici Hrvatskoj koji će početkom iduće godine potpisati povelju o uključenju u tu svjetsku inicijativu.