Ured gradonačelnika Grada Umaga, 52470 Umag, Giuseppe Garibaldi 6, P.P. 101

Besplatni telefon: 0800-200-145

tel. © (++385) 052/702-953; 052/702-900 fax:052/741-967

e-mail: ured-gradonacelnika@umag.hr

Grad Umag kao primjer dobre prakse na 1. Hrvatskom ronilačkom kongresu

24.02.2020.

Više od četiri stotine sudionika iz svih dijelova Hrvatske, ali i susjednih zemalja, sudjelovalo je 21. i 22. veljače na brojnim edukativnim panelima i predavanjima u okviru Prvog hrvatskog ronilačkog kongresa na Zagrebačkom velesajmu, u organizaciji Agencije „Promocija ronjenja“. 

Uz potporu Vlade Republike Hrvatske, Središnjeg državnog ureda za šport, resornih ministarstava, Grada Zagreba i sponzora, dvodnevni kongres ugostio je relevantne predavače koji su razvili konstruktivnu diskusiju i dotakli se gorućih tema, poput zaštite podmorja, civilne zaštite, turizma i slično. Veliki naglasak stavljen je i na ekologiju, točnije zaštitu Jadranskog mora, jer su upravo ronilački klubovi ti koji svojim kontinuiranim akcijama čišćenja podmorja održavaju naše podmorje čistim.

U okviru navedenog, veliki obol čistoći podmorja daju i sami gradovi koji gravitiraju turizmu i životu na moru i od mora. Tako su na kongresu predstavljeni pozitivni primjeri suradnje gradova i ronioca, posebno po pitanju ekologije, a govornici su bili gradonačelnik Umaga Vili Bassanese te župan Občine Piran Đenio Zadković.

Prisjetimo se, krajem lipnja 2019. godine više od dvjesto ronioca iz Hrvatske i Slovenije čistilo je podmorje na pet lokacija u Savudrijskoj vali. Zahvaljujući velikoj ekološkoj akciji „Čišćenje bez granica“, uz luke Piran i Savudrija, čišćeno je podmorje kraj kampa Veli Jože te ono u Zambratiji i Bašaniji. Time se otpad uklanjao s površine veće od pedeset četvornih kilometara. Upravo je ta zajednička akcija Umaga i Pirana uzeta kao primjer dobre prakse kojim bi se trebali voditi i drugi gradovi ne bi li, zajedničkim snagama, stvorili održivu mrežu zaštite našeg okoliša i podmorja.

Sudionici panela istaknuli su kako otpad u moru nema nacionalnost i kako zemlje trebaju surađivati u brizi za budućnost mora i podmorja.