Ured gradonačelnika Grada Umaga, 52470 Umag, Giuseppe Garibaldi 6, P.P. 101

Besplatni telefon: 0800-200-145

tel. © (++385) 052/702-953; 052/702-900 fax:052/741-967

e-mail: ured-gradonacelnika@umag.hr

Cvijeće, ples, limeni ljubimci i odbojka za kraj umaškog sunčanog travnja

29.04.2019.

Travanj se u Umagu već tradicionalno „zaokružuje“ nizom raznovrsnih manifestacija koje na najljepši i najveseliji način predstavljaju uvertiru u bogat program svibnja, mjeseca Grada Umaga. Tako je Umag zadnji vikend travnja bio domaćin 22. izdanja raskošnog Sajma cvijeća, 4. izdanja plesne manifestacije „Umag pleše-Umago balla, 10. Međunarodne izložbe Old timera te 15. Međunarodnog odbojkaškog turnira povodom Dana Grada Umaga.

Za umaški vikend pun događanja zaslužni su Grad Umag, Komunela d.o.o., TZ grada Umaga, Ustanova Festum, ZT „Fulvio Tomizza“ Umag, Old timer klub „Eppur si muove“ te Odbojkaški klub Umag. Ujedinjenim su snagama brojnim turistima, posjetiteljima i sugrađanima priredili pregršt iznenađenja u najzapadnijem gradu Lijepe naše.

U petak ujutro, 26. travnja 2019. godine, umaška se riva, zahvaljujući Umag Floria-i, pretvorila u pravi cvjetni raj kojeg su posjetili brojni zaljubljenici u cvjetnice, lončanice, aromatično i ukrasno bilje. Na Sajmu je sudjelovalo 12 izlagača iz cijele Hrvatske. Novitet Sajma je ove godine bio i gastro kutak, gdje su posjetitelji mogli kušati razne ukusne gastro delicije. Ponuda je sadržavala domaće autohtone proizvode kao što su pršut, kobasice, kozji i ovčji sir, maslinovo i bućino ulje, rakije, med i drugo. Sajam je obilovao i bogatom izložbom kamenih suvenira i ručno izrađenog nakita. Rijeka ljudi nastavila se i u subotu ujutro, kad je na red stiglo službeno obraćanje gradonačelnika Grada Umaga Vilija Bassanesea, koji je pozdravio sve prisutne, poželivši im ugodni proljetni vikend. Bila je to prilika i za svečano otvorenje plesne manifestacije povodom Međunarodnog dana plesa „Umag pleše-Umago balla“ u organizaciji Grada Umaga i ZT Umag, tijekom koje su brojni vrtićki mališani, školarci, ali i odrasli, pokazali svoje plesno umijeće te time dodatno obogatili ovu prekrasnu proljetnu subotu. Na pozornici su se izmjenjivali plesači i plesačice iz Umaga, Pule, Trsta i drugih obližnjih gradova, a sve pod stručnim vodstvom koreografkinje Jelene Mrak.

No, to nije sve, jer je naša gradska šetnica ovog vikenda, točnije u subotu 27. travnja,  ugostila i 10. Međunarodnu izložbu Old timera u organizaciji kluba „Eppur si muove“, na kojem je sudjelovalo mnoštvo prekrasnih limenih ljubimaca. Raritetna i skupocjena vozila bila su pravi mamac za poglede, a druženje je uz muziku i ples potrajalo do 13.00 sati, kada je krenuo defile gradskim ulicama na kojima je svaki automobil zračio zapanjujućom ljepotom.

Svega par stotina metara dalje, u sportskoj školskoj dvorani, održan je i tradicionalni dvodnevni Međunarodni odbojkaški turnir povodom Dana Grada Umaga koji je, u organizaciji Odbojkaškog kluba Umag,  na svojem 15. izdanju ove godine okupio 23 ekipe iz Hrvatske, Slovenije, Italije te Bosne i Hercegovine. Tristotinjak je mladih odbojkašica, zajedno sa svojim trenerima, članovima stručnog stožera i roditeljima, dva dana boravilo u našem prekrasnom gradu. Svaku su pauzu koristili da prošeću umaškim centrom te odmore na suncu, ne bi li skupili dodatnu energiju za daljnje zahtjevno natjecanje.

Ovim se „paketom“ manifestacija Umag polako oprostio od mjeseca travnja, a u svibnju Grad Umag priređuje još mnoštvo zanimljivih, bogatih i raznovrsnih manifestacija za sve ukuse i generacije.